Video player inladen...

Iraanse president Rouhani: "Schuldigen vliegtuigcrash zullen worden gestraft"

De Iraanse president Hassan Rouhani heeft op de Iraanse staatstelevisie aangekondigd dat alle verantwoordelijken voor de vliegtuigcrash vorige week, zullen worden gestraft. Volgens de president is de schuldbekentenis van de Iraanse luchtafweer "een eerste stap in de goede richting". Verschillende mensen zijn intussen al opgepakt.

Het is de eerste keer dat de Iraanse president Rouhani zich uitspreekt op de staatstelevisie over de vliegtuigcrash. De voorbije drie dagen zijn duizenden inwoners van Iran op straat gekomen om te demonstreren tegen de aanpak van de regering van de vliegtuigcrash. Mogelijk wil president Rouhani met de verklaring de druk van de ketel halen. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Vorige week werd een Oekraïens passagiersvliegtuig met 176 inzittenden door de Iraanse luchtafweer per vergissing neergeschoten. Niemand overleefde de crash. Iran wist dat het toestel was neergeschoten door zijn eigen luchtafweer maar maakte dat pas drie dagen later bekend. Aan boord zaten heel wat jonge Canadezen van Iraanse afkomst. 

Persoon opgepakt die video van ontploffing doorstuurde

De revolutionaire garde (het elitekorps van Iran) heeft de persoon opgepakt die de video van het moment van de inslag op het internet heeft gezet. Dat zegt het semi-officiële Iraanse persbureau FARS. "De zaak zal worden onderzocht en daarna publiek worden gemaakt" is er nog bijgezegd.

De video (zie beeld hierboven) toont het moment waarop de Iraanse luchtafweerraket ontploft bij het Oekraïense passagiersvliegtuig. De publicatie van de videobeelden leidde ertoe dat Iran nog moeilijk kon volhouden dat er geen raket was afgevuurd. 

Rouhani: "Niet schuld van één persoon"

Volgens de Iraanse president is het neerhalen van het passagierstoestel ook niet de schuld van één persoon die te snel op de knop duwde, maar zat het systeem fout.

Een generaal van de Iraanse luchtafweer had erop gewezen dat de operator van het luchtafweersysteem maar enkele seconden de tijd had gehad en dat de communicatieapparatuur om te overleggen met zijn overste het niet deed. Rouhani eist duidelijkheid dat het incident niet opnieuw kan gebeuren. 

Iraans luchtafweergeschut

Volgens de Iraanse president is deze uitleg niet voldoende, en hij lijkt van plan om meer militairen, ook hogerop, verantwoordelijk te stellen. Verschillende mensen zijn intussen al opgepakt.

Iran zal voor het onderzoek ook samenwerken met Canada en Oekraïne. Eerst was gezegd dat Iran het onderzoek alleen zou leiden. Vandaag is er in Teheran alvast overleg gepland tussen de drie landen.

Rouhani erkent ook dat zijn regering verantwoordelijk is, al is niet duidelijk of dat ook direct politieke consequenties heeft. Volgend jaar zijn er opnieuw presidentsverkiezingen in Iran. President Rouhani is als president ondergeschikt aan de opperste leider Ali Khamenei. Die laatste stuurt ook de omstreden Revolutionaire Garde aan. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen