Vuurde Iran niet één, maar twee raketten af op Oekraïense vliegtuig? "Politiek gezien maakt het eigenlijk geen verschil"

Er zijn nieuwe beelden opgedoken waaruit moet blijken dat het Oekraïense vliegtuig dat vorige week in de buurt van Teheran is neergehaald, niet door een, maar wel door twee raketten is geraakt, afgevuurd door het leger van Iran. Dat meldt The New York Times. "Dit zal geen politieke gevolgen hebben", zegt onze expert Jens Franssen. "Of er nu één of twee raketten zijn afgevuurd maakt geen verschil."

"Een menselijke fout": zo omschreef het regime in Iran de crash met het Oekraïense passagiersvliegtuig op 8 januari in de buurt van de hoofdstad Teheran, toen het afgelopen weekend na enkele dagen van ontkenning alsnog toegaf dat het leger "per ongeluk" een raket had afgevuurd. Alle 176 mensen aan boord van het vliegtuig kwamen om het leven.

Uit een video die The New York Times vanavond verspreidt, en die de Amerikaanse krant naar eigen zeggen heeft geverifieerd, moet nu blijken dat het leger niet een, maar wel twee raketten heeft afgevuurd richting het toestel.

Bekijk hieronder de video zoals The New York Times die weergeeft:

"Dat er twee raketten zijn afgevuurd was een theorie die al langer de ronde deed en deze beelden bevestigen dat", zegt Jens Franssen. Volgens hem zal dit echter geen politieke gevolgen hebben. "Het vliegtuig is neergehaald door Iran, of dit nu met één raket of met twee raketten gebeurd is, maakt geen verschil."

"De persoon die de raketten heeft afgevuurd zag iets op zich afkomen en wist naar alle waarschijnlijkheid niet wat het was. Nadat de eerste raket het toestel niet had neergehaald, schoot hij nog een raket af. Het technisch onderzoek moet nu uitwijzen wat er precies fout is gelopen. Waarom wist die persoon niet wat er op hem afkwam? En hoe kan dat in de toekomst vermeden worden? Het vliegtuig is vertrokken op een luchthaven waar nog passagiersvliegtuigen opstijgen. Dus Iran moet er alles aan doen, opdat dit scenario zich niet herhaalt."

Meer uitleg bij de beelden van New York Times

Volgens The New York Times schakelde de eerste raket bij de inslag de transponder van het vliegtuig uit, een soort communicatiesysteem. Zowat een halve minuut later volgde een tweede raket die eveneens insloeg. Het toestel raakte hierdoor in zware moeilijkheden en stortte even later als een vuurbal neer.

Nog volgens de krant is de video gefilmd met een beveiligingscamera op het dak van een gebouw op ruim 6 kilometer van een legerbasis. Die basis ligt op ruim 12 kilometer van de plek waar het vliegtuig zich op het moment van de inslagen bevond.

Bekijk hieronder de oorspronkelijke video op YouTube waarop The New York Times zich baseert:

Op de beelden staat de datum "2019-10-17" te lezen, ofwel 17 oktober 2019. The New York Times denkt dat dit verschil komt doordat het camerasysteem op een Perzische kalender draait en niet op de Gregoriaanse kalender die wij gebruiken.

8 januari 2020 volgens de Gregoriaanse kalender komt dan overeen met de 18e dag van de 10e maand volgens de Perzische kalender, schrijft de krant. Het verschil van 1 dag op de beelden zou te verklaren zijn door een verschil in schrikkeljaren tussen de beide kalenders.

Protest

Hoewel Iran het dus over "een menselijke fout" heeft, liet president Hassan Rouhani al weten dat de verantwoordelijken hun straf niet zullen ontlopen. Verschillende mensen zijn intussen ook effectief opgepakt.

In Teheran zijn intussen mensen op straat gekomen om hun ongenoegen te uiten over de flater van het leger en bij uitbreiding over het regime in zijn geheel. Ze zijn niet het minst kwaad omdat veel inzittenden van het vliegtuig Iraniërs waren.

Meest gelezen