Vlaams minister van Cultuur Jambon verdeelt 4 miljoen euro projectsubsidies cultuur in één ronde

Vlaams Cultuurminister Jan Jambon (N-VA) verdeelt in de eerste ronde iets meer dan 4 miljoen euro projectsubsidies voor culturele producties. Oorspronkelijk zou 3,4 miljoen euro worden verdeeld over twee ronden. Vorig jaar kondigde de Vlaamse regering aan 60 procent te willen besparen op de projectsubsidies voor cultuur. Dit leidde tot zwaar protest van de culturele sector. Of er nog een tweede subsidieronde komt, is onduidelijk. 

De aangekondigde besparingen op de projectsubsidies voor cultuur zorgde vorig jaar voor heel wat protest van de culturele sector. Die projectsubsidies gaan voornamelijk naar beginnende kunstenaars en worden beschouwd als het 'humus' van de cultuursector. Minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) kondigde aan dat er slechts 3,4 miljoen euro zou worden verdeeld en dit over twee ronden.

Het protest van de culturele sector heeft dan toch een klein beetje effect gehad. Eind vorig jaar suggereerde Jan Jambon al dat het budget toch zou kunnen worden opgetrokken, door het volledige beschikbare bedrag al in de eerste ronde uit te geven. Voor de tweede ronde zou dan eventueel een nieuw budget kunnen worden gezocht.

Jambon heeft nu 600.000 euro aan overschotten gevonden, waardoor er in de eerste ronde 4.019.973 euro kan worden uitgedeeld. Negentig procent van de projecten die als 'zeer goed' werden beoordeeld door de commissie, krijgen budget. De projecten die over twee jaar lopen, zijn wel naar één jaar teruggebracht en degenen die al een structurele subsidie krijgen, ontvangen geen projectsubsidie.

Of er een tweede subsidieronde komt, is niet duidelijk. De woordvoerder van Jan Jambon zegt dat die er ”voorlopig niet komt”, maar sluit het evenwel niet helemaal uit. “Als er bij een begrotingscontrole toch nog wat geld wordt gevonden, zou een tweede ronde later toch nog kunnen worden opgestart”.

Meest gelezen