Jelle Jansegers

2019 liep op wieltjes voor MIVB: reizigers reden recordaantal ritten op Brusselse metro's, trams en bussen 

434 miljoen ritten noteerde de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB in 2019 op haar trams, bussen en metro's. Dat is 4 procent meer dan het jaar voordien en een nieuw record.

Het Brusselse openbaar vervoer valt in de smaak. Berekeningen van de MIVB tonen aan dat de maatschappij in 2019 afklokte op 434 miljoen ritten. Dat zijn er 16 miljoen meer dan in 2018 en betekent een nieuw record.

Die ritten werden vooral gereden op de metro (38 %) en de tram (36%). De bussen namen 26 procent van de ritten voor hun rekening.

De MIVB stelt dat ze het eigen aanbod voortdurend aanpast aan de noden in de hoofdstad. Zo verhoogde ze het voorbije jaar de frequenties tijdens de daluren, nam ze hybride en elektrische bussen in gebruik en ontplooide ze geleidelijk een busplan met nieuwe lijnen en verbindingen.

Ook de nieuwe tramlijnen 8 (de vroegere tram 94, die uitgebreid is met een nieuw traject tussen het Trammuseum en Roodebeek) en 9 (van Simonis naar het UZ Brussel) zijn voor het eerst een volledig jaar lang in de cijfers opgenomen.

De voorbije tien jaar steeg het aantal ritten met ongeveer de helft

De groei bij de MIVB is overigens al langer aan de gang. In 2009 noteerde de maatschappij nog zo'n 290 miljoen ritten. De voorbije tien jaar steeg het aantal ritten met ongeveer de helft.

Meest gelezen