beeld chemische industrie Tarragona
AP2020

Drie doden en verschillende gewonden bij ontploffing in chemische fabriek in Tarragona in Spanje

Bij de explosie in de industriezone van de havenstad Tarragona in Catalonië gisteravond zijn er nu al zeker drie doden gevallen. Er vielen ook een tiental gewonden en de omwonenden moesten worden geëvacueerd. Het gevaar zou intussen geweken zijn, volgens de overheid van Catalonië. 

De ontploffing gebeurde rond 19.30 uur dinsdagavond. Ze was te horen tot kilometers verderop. Meteen ontstond brand. De brandweer heeft een derde dodelijk slachtoffer gevonden. Het gaat om een werknemer van het bedrijf die met zware brandwonden was opgenomen in het ziekenhuis.

Een van de drie slachtoffers is gevonden op drie kilometer van de plaats van de explosie. 

Kort na het incident vroeg de civiele bescherming aan mensen in de ruimte omgeving om binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. Die waarschuwing was ook geldig voor naburige steden zoals Reus en Salou. Een aantal omwonenden moest worden geëvacueerd.

Quim Torra, de minister-president van de autonome regio Catalonië, zegt dat er bij de explosie geen giftige stoffen zijn vrijgekomen en dat er geen gevaar meer is voor de omwonenden.  

De ontploffing zou hebben plaatsgevonden in Industrias Químicas de Óxido de Etileno (IQOXE), een fabriek die ethyleenoxide produceert. Dat is een snel ontvlambare en explosieve stof, en een belangrijke grondstof in de chemische industrie.

Wat de explosie precies heeft veroorzaakt, blijft onduidelijk. Een van de personen die overleden is, zat in een gebouw dat door de kracht van de explosie ingestort is. 

Bekijk hieronder de eerste beelden van de explosie en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

In Tarragona aan de Middellandse Zee staat één van de grootste clusters van chemische bedrijven van Zuid-Europa. Het bedrijf waar de ontploffing zich voordeed, zou het enige in Spanje zijn dat ethyleenoxide produceert. 

Meest gelezen