Videospeler inladen...

Ontwart Europa eindelijk het kluwen van de universele oplader?

Zo goed als alle fracties in het Europees Parlement dringen aan op één type oplader voor alle merken smartphones, tablets en e-readers. Het wordt tijd, want elf jaar geleden al maakte de Europese Commissie daar een afspraak over met fabrikanten. Zal het hopeloze kluwen van verschillende types kabels en opladers voor elektronica eindelijk worden ontward?

Al sinds 2009 staat de invoering van een universele lader op de Europese agenda, maar toch blijft het nog steeds wachten op een oplader die past op alle smartphones, tablets en andere mobiele toestellen. De Europese Commissie koos er tot dusver voor om geen bindende wetten op te leggen, maar om de industrie aan te moedigen om universele laders te ontwikkelen.

Maar iedereen kan het kluwen aan laadkabels en opladers zelf aanschouwen in de eigen woonkamer: die "aanmoediging" heeft niet gewerkt. En dat is niet alleen onpraktisch, het is ook ronduit slecht voor het milieu. "Die opladers doen de massa elektronisch afval oplopen tot 51.000 ton per jaar, dat is enorm", zegt europarlementslid Hilde Vautmans (Open VLD).

Apple heeft erg veel gelobbyd om zijn eigen systeem in de markt te houden

Europarlementslid Petra De Sutter (Groen)

Waarom die universele lader er dan nog niet is? "Door heel veel lobbywerk van grote bedrijven - om Apple niet te noemen", zegt europarlementslid Petra De Sutter (Groen). "Apple heeft geprobeerd om zijn eigen systeem in de markt te houden."

Verplichten dan maar?

Alle fracties in het Europese Parlement dringen er daarom nu op aan om de universele lader te verplichten. In februari stemmen de europarlementariërs een resolutie om dat nog eens scherp te stellen.

De Europese Commissie lijkt alvast te suggereren dat ze het nu over een andere boeg gaat gooien. "De vrijwillige aanpak kwam niet tegemoet aan onze verwachtingen. Nu moeten we een wetgevende aanpak overwegen", klinkt het. 

Bekijk hier het verslag in Het journaal: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen