Productie van Picanol ligt nog de hele week plat na cyberaanval

De Ieperse producent van weefmachines Picanol laat weten dat er deze week niet meer geproduceerd zal worden. Gisteren werd Picanol het slachtoffer van een grootschalige cyberaanval. Daardoor ondervinden de fabrieken in Ieper, Roemenië en China ernstige hinder bij hun activiteiten. De economische schade komt volledig ten laste van het bedrijf. De overheid - met name de Vlaamse - investeert alleen in preventie. 

"Samen met externe experts doet Picanol Group er momenteel alles aan om de aanval op te lossen en om de impact op zijn activiteiten en medewerkers zoveel mogelijk te beperken. Prioriteit is om een veilig herstel van de IT-systemen mogelijk te maken", klinkt het in een persbericht. Door de aanval ondervindt niet enkel de productie in ons land hinder. Ook de activiteiten in Roemenië en China zijn ernstig verstoord. 

Omdat een oplossing nu toch meer tijd vraagt, heeft het bedrijf besloten om de productie voor de rest van de week lam te leggen. "De relevante autoriteiten zijn intussen op de hoogte gebracht en ondersteunen Picanol Group bij de inspanningen om het probleem op te lossen."

De relevante autoriteiten zijn intussen op de hoogte gebracht en ondersteunen Picanol Group bij de inspanningen om het probleem op te lossen

Vlaamse regering investeert 100 miljoen in preventie tegen cyberaanvallen

Picanol zal ook snel details bekendmaken over de financiële impact van de aanval. Nadien kan de handel in het aandeel op de Brusselse beurs opnieuw hervat worden.

Hoe dan ook komt de economische schade in het geval van een cyberaanval bij het getroffen bedrijf terecht. Er bestaan verzekeringen, maar er zijn nog maar weinig bedrijven die daartoe hun toevlucht nemen. Schadevergoeding vanwege de overheid bestaat niet. De Vlaamse regering investeert wel in preventie, zei minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) in "Terzake", bijvoorbeeld door geld te pompen in wetenschappelijk onderzoek. De komende vijf jaar heeft de Vlaamse regering daar 100 miljoen euro voor veil.   

Meest gelezen