Archiefbeeld van Taji
AP2006

Opnieuw raketten ingeslagen vlak bij Iraakse basis met Amerikaanse troepen

Er zijn (opnieuw) raketten ingeslagen vlakbij een Iraakse basis waar Amerikaanse troepen gelegerd zijn. Volgens het Iraakse leger raakten twee Irakezen gewond. De raketten sloegen in bij de legerbasis Taji, zo'n 80 kilometer ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Het Iraakse kamp Taji was vandaag het doelwit van Katjoesja-raketten. Hoeveel raketten er precies ingeslagen zijn, is nog niet duidelijk. Evenmin is geweten wie er achter de aanval zit.

Aanvankelijk liet het Iraakse leger weten dat er geen slachtoffers waren, nu is er toch sprake van twee gewonden. De situatie in Irak is zeer gespannen, vooral sinds de Iraanse generaal Qassem Soleimani om het leven kwam na een Amerikaanse droneaanval.

De voorbije weken zijn er al meerdere raketten ingeslagen in de buurt van militaire steunpunten in Irak, waar Amerikaanse soldaten gestationeerd zijn. 

Sinds eind oktober zijn al tientallen raketten afgevuurd op militaire basissen. Volgens de VS worden die afgevuurd vanuit Irak, door milities die Iran gunstig gezind zijn. Eind december verloor een Amerikaan die voor een onderaannemer werkte daarbij het leven. Bij een Amerikaans vergeldingsbombardement eind vorig jaar stierven 25 Iraakse soldaten, die bij een pro-Iraanse militie horen. 

Ook deze keer wordt aangenomen dat de raketten zijn afgevuurd door milities die dicht bij Iran staan. Bij een raketaanval de voorbije zondag raakten nog vier Iraakse soldaten gewond. Tot nu toe zijn er geen slachtoffers gevallen bij buitenlandse militairen. Ook de vier Belgen op de internationale basis in Erbil in Noord-Irak bleven vorige week ongedeerd. 

Meest gelezen