Video player inladen...

Campagne "Ons dorp geeft": Rode Kruis-Vlaanderen zoekt 40.000 extra bloedgevers

Vorig jaar waren er welgeteld 171.429 Vlamingen die bloed, plasma of bloedplaatjes gaven. Dit jaar moeten dat er een kwart meer zijn, aldus Rode Kruis-Vlaanderen. Om dat doel te bereiken, wordt vandaag de campagne "Ons dorp geeft" gelanceerd.

7 op de 10 Vlamingen heeft ooit bloed, plasma of bloedplaatjes nodig, maar slechts 3 op de 100 is donor. Daarom is Rode Kruis-Vlaanderen op zoek naar extra mensen die bloed willen geven. 42.857 om precies te zijn. Want het aantal donoren moet met een kwart omhoog. 

Die extra donoren zijn nodig om de bloedvoorraad in ons land op peil te houden. Elk jaar vallen er immers donoren weg wegens ouderdom, ziekte of een verhuis naar het buitenland. Nieuwe donoren moeten hun plaatsen innemen. 

Nabijheid en verbondenheid

Om nieuwe kandidaat-donoren te werven, of om mensen die in het verleden bloed hebben gegeven aan te sporen dat opnieuw te doen, lanceert Rode Kruis-Vlaanderen vandaag de campagne "Ons dorp geeft".

De cijfers moeten mensen overtuigen om zelf ook bloed te geven. Want dat bloed kan ooit misschien het leven van een buurman of buurvrouw redden, zo is de onderliggende boodschap van de campagne. Met die boodschap wil Rode Kruis-Vlaanderen inspelen op het gevoel van nabijheid en verbondenheid. 

De campagne bestaat ook uit 5 filmpjes, waarin de burgemeesters van Arendonk, Bever, Langemark, Voeren en Laarne hun inwoners en die van de buurgemeenten oproepen om ook donor te worden. 

Bekijk hieronder de video over Voeren in Limburg.

Video player inladen...

De gemeenten zijn niet toevallig gekozen, want ze hebben elk in hun provincie het hoogste aantal inwoners dat bloed geeft. Op Voeren na, dat in Limburg het piepkleine dorp Herstappe moet laten voorgaan.  

Wie geeft er bloed?

In Vlaanderen zijn er evenveel vrouwen als mannen die bloed geven. Bij de donoren van plasma zijn de vrouwen met 60 procent in de meerderheid.
De meeste bloeddonoren (49 procent) zijn tussen de 24 en 49 jaar oud. Gemiddeld geeft een donor 1,85 keer per jaar bloed. 

Herbekijk hier de journaalreportage:

Video player inladen...

Meest gelezen