Katjes van de hazelaar
Mintmount@pixabay

Stuifmeelseizoen is begonnen: eerste stuifmeelkorrels van els en hazelaar in de lucht

Het nationale aerobiologische surveillancenetwerk van het Belgisch instituut voor gezondheid Sciensano heeft de eerste stuifmeelkorrels van de els en de hazelaar gemeten. Daarmee is het stuifmeelseizoen begonnen.  

Op dit moment zijn de katjes van de els en de hazelaar rijp en geven ze kleine hoeveelheden stuifmeel vrij in de lucht.

"Het stuifmeel van deze bomen is klaar om te worden verspreid", licht Marijke Hendrickx van Sciensano toe. "Bij gunstige weersomstandigheden kunnen de stuifmeelconcentraties snel toenemen. Afgelopen weekend was dat het geval, toen op zaterdag een eerste stuifmeelpiek werd waargenomen."

"Dit betekent niet dat de stuifmeelconcentraties vanaf nu even hoog zullen blijven of verder zullen toenemen", gaat Hendrickx voort. "Zodra het regent slaat het stuifmeel neer op de grond en worden de concentraties in de lucht kleiner."

Vroeger dan gewoonlijk

Het stuifmeelseizoen van de els en de hazelaar begint gewoonlijk eind januari, zo blijkt uit gegevens die sinds 1982 worden bijgehouden. Dit jaar is het seizoen ongeveer 15 dagen vroeger begonnen. De zachte temperaturen van de laatste maanden hebben de bloei van de bomen versneld. 

Vorig jaar waren er recordhoeveelheden stuifmeel van de els en de hazelaar in de lucht. Of die hoeveelheden dit jaar geëvenaard zullen worden, valt onmogelijk te voorspellen. In principe hebben de bomen één tot meerdere jaren "rust" nodig vooraleer ze weer dergelijke hoeveelheden stuifmeel kunnen produceren. 

Allergische reacties

Sommige mensen beginnen te niezen als ze met stuifmeel in contact komen. Ze hebben mogelijk een stuifmeelallergie, een chronische ziekte die door een arts moeten worden vastgesteld.

De typische symptomen van een stuifmeelallergie zijn:

 • Prikkelende, jeukende, tranende en rode ogen.
 • Niesbuien, verstopte neus, verstopte sinussen, lopende neus.
 • Verlies van smaak- en reukzin, jeuk achterin de mond of de keel.

Wat te doen om ze te vermijden?

 • Volg de richtlijnen en de aanbevolen behandeling van uw arts.
 • Reinig uw neus met fysiologisch water.
 • Vermijd inspanning en sportieve activiteit in de buitenlucht.
 • Draag een (zonne)bril om contactreacties te vermijden.
 • Neem een douche en was uw haren voor u gaat slapen.
 • Gebruik papieren zakdoeken en werp ze weg na elk gebruik.
 • Droog de was niet buiten.
 • Houd de ramen dicht bij verplaatsingen met de wagen.
 • Vermijd het gebruik van irriterende of allergene factoren in uw omgeving (tabak, huisgeuren, kaarsen, wierook, schoonmaakmiddelen of doe-het-zelfproducten, enz.).
 • Een verblijf aan de kust wordt aanbevolen voor mensen met een stuifmeelallergie, aangezien de hoeveelheden stuifmeel in de lucht er in het algemeen lager liggen.
 • Raadpleeg regelmatig de website www.airallergy.be (externe link), de mobiele applicatie AirAllergy (Android en iOS) en de Twitter-account @AirAllergy om op de hoogte te blijven van de evolutie van het hooikoortsseizoen in België.

Meest gelezen