Video player inladen...

Storing netwerk provider Belnet: nog problemen op knooppunt Kortrijk

Verschillende Vlaamse steden en gemeenten lieten vanochtend via Twitter weten dat ze zonder internet zaten en dat hun online diensten en informaticanetwerken verstoord waren. Een storing op drie knooppunten van het netwerk van Belnet lag aan de basis hiervan. 1 op de 3 Vlaamse steden en gemeenten was getroffen. Er wordt druk gewerkt aan een definitieve oplossing maar er zijn nog altijd problemen voor klanten die aangesloten zijn op het knooppunt in Kortrijk. 

De problemen bij provider Belnet zijn nog niet helemaal van de baan. Er wordt gewerkt aan een definitieve oplossing maar er zijn op dit moment nog steeds problemen voor klanten die aangesloten zijn op het knooppunt in Kortrijk, meldt Davina Luyten van Belnet. Belnet biedt internettoegang met zeer hoge bandbreedte aan aan onderzoeks­instellingen, hogescholen, universiteiten en overheden.  

Het ging vanochtend om een algemeen probleem dat rond 5 uur ontstond, vermoedelijk na een software-update op het Belnet-netwerk. Er was geen sprake van een cyberaanval. Alle klanten werden ingelicht. Ook KULAK, de campus van KU Leuven in Kortrijk, HoWest, de hogeschool van West-Vlaanderen, en hogeschool Vives in West-Vlaanderen hadden te kampen met problemen. De ziekenhuizen van Hasselt en Gent werden niet getroffen. 

"Het gaat om de klanten die zijn aangesloten op de knooppunten in Brugge, Hasselt en Kortrijk", legde Davina Luyten van Belnet deze voormiddag uit. "De exacte oorzaak van het incident is nog onbekend." 

Nathalie De Bast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten kon vanochtend bevestigen dat 1 op de 3 Vlaamse gemeenten getroffen was.  

We stellen vast dat als het internet wegvalt de wereld stilvalt.

Frank De Vos, Vives

Sommige gemeentelijke diensten waren telefonisch of via mail moeilijk bereikbaar.  Andere gemeenten hadden geen internet of kregen hun softwareprogramma's niet meer aan de praat.  Bij 1 op de 3 gemeenten kon de Dienst Burgerzaken hierdoor vandaag niet werken en konden er dus bijvoorbeeld geen nieuwe reispassen of rijbewijzen afgeleverd worden. 

Er moesten soms ook examens verplaatst worden. "We stellen vast dat als het internet wegvalt de wereld stilvalt", zei Frank De Vos van hogeschool Vives vanmiddag. "Digitale examens en examens op afstand kunnen momenteel niet doorgaan." 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...