Een topman uit de zakenwereld, een mediatycoon en een wielermanager: wat kunnen zij voor voetbalclub Anderlecht doen?

Karel Van Eetvelt, Wouter Vandenhaute en Patrick Lefevere worden door Anderlecht aangetrokken om de voetbalclub uit het moeras te trekken, respectievelijk als CEO, extern adviseur en onafhankelijk bestuurder. Wat kunnen de topman van Febelfin, de Vlaamse mediatycoon en de succesvolste wielermanager van het land betekenen voor de vergane glorie van paars-wit?

Laten we beginnen bij Karel Van Eetvelt, tot vandaag bekend als CEO van bankenkoepel Febelfin en tot voor twee jaar topman van zelfstandigen­organisatie Unizo. Hoewel de 53-jarige topman intussen gepokt en gemazeld is in de Belgische zakenwereld, heeft hij een hart voor de sport. 

Als 18-jarige droomde Karel Van Eetvelt ervan om zelf voetballer te worden, hij studeerde Lichamelijke Opvoeding, is een fanatiek fietser, maar kwam uiteindelijk via een omweggetje in de bouwsector in de ondernemerswereld terecht, en is er niet meer uit geraakt. Tot vandaag.

Jaarrekeningen

Karel Van Eetvelt trekt na 2,5 jaar de deur van Febelfin achter zich dicht om CEO te worden van de voetbalclub waar hij een vurig supporter van is: RSC Anderlecht. Daar wacht hem een moeilijke opdracht: de club uit de rode cijfers krijgen, want vorig seizoen moest de club 27 miljoen euro verlies in de jaarrekening schrijven, terwijl de schuldenberg naar schatting 100 miljoen euro groot is.

Een man als Van Eetvelt straalt vertrouwen uit, zal rust brengen en moet proberen de jaarrekeningen op orde te krijgen.

Sporteconoom Trudo Dejonghe (KU Leuven)

“Dit had Anderlecht nodig”, zegt Trudo Dejonghe, sporteconoom aan de KU Leuven over het verrassende nieuws over de carrièrewending van Van Eetvelt. “Als je met dergelijke jaarrekeningen naar buiten komt en je club nog als een familiebedrijf runt, dan moet je naar je investeerders, banken en sponsors met een positief verhaal komen.” Iemand als Van Eetvelt, een betrouwbare man, is volgens de Dejonghe een gouden greep. “Hij straalt vertrouwen uit, zal rust brengen en moet proberen de jaarrekeningen op orde te krijgen.” 

“Met Karel Van Eetvelt halen ze een externe binnen die waarschijnlijk orde op zaken zal stellen in de hele structuur. Dat het Karel Van Eetvelt is, die van Unizo en Febelfin komt, en goede banden heeft met Flanders Classics-topman Wouter Vandenhaute, die aangetrokken wordt als extern adviseur, is hoopgevend”, stelt Trudo Dejonghe. (Lees verder onder de foto.)

Wouter Vandenhaute wordt extern adviseur

Dat Anderlecht Wouter Vandenhaute, de baas van mediabedrijf De Vijver, aantrekt als extern adviseur is minstens zo verrassend nieuws als dat over de nieuwe CEO van de club. Net als Karel Van Eetvelt is de 57-jarige Vandenhaute een fanatiek fietser én van kindsbeen af Anderlecht-supporter.

Die liefde voor de fiets heeft Vandenhaute de afgelopen jaren zakelijk verzilverd door tien jaar geleden Flanders Classics op te richten, een bedrijf dat de Ronde van Vlaanderen en vijf andere wielerklassiekers organiseert. 

Oud-sportjournalist Vandenhaute heeft ook een hart voor voetbal. Drie jaar geleden leek het erop dat hij samen met een aantal mede-investeerders Anderlecht over zou nemen, maar met de finish in zicht werd de ondernemer geklopt door Marc Coucke.

Visie

Tijdens die overnameslag prees Vandenhaute zichzelf aan als de overnamekandidaat die misschien niet de hoogste prijs zou bieden, “maar we hebben wel een sterk sportief project voor de lange termijn". 

De hoogste prijs, die werd uiteindelijk op tafel gelegd door Marc Coucke, maar die haalt nu op zijn kousenvoeten Wouter Vandenhaute binnen als adviseur. "In het eerste gesprek met Wouter ben ik open en eerlijk geweest over hoe ik deze uitdaging heb onderschat”, zegt Coucke nu openhartig in een gesprek met Sporza.

Anderlecht is te lang gerund als een kmo.

Sporteconoom Trudo Dejonghe (KU Leuven)

De langetermijnvisie van mensen als Van Eetvelt en Vandenhaute is iets waar Anderlecht nood aan heeft, zegt sporteconoom Trudo Dejonghe. “Was voetbal in de jaren 90 nog een spelletje, dan is het de afgelopen decennia een echte business geworden.”  

Bij AA Gent en Club Brugge hebben ze dat op tijd aangevoeld en met succes moderne bedrijfsstructuren opgezet, terwijl de families die Anderlecht runden dat te laat hebben ingezien en de club runden als een kmo, analyseert Trudo Dejonghe.

Link

Het is dus niet onlogisch dat Anderlecht het advies vraagt van een ondernemer als Wouter Vandenhaute, die de afgelopen jaren al getoond heeft dat hij een moderne visie heeft op sport en ondernemen.

Concreet wordt Vandenhaute adviseur van CEO Van Eetvelt en van de Raad van Bestuur. “Ik zal de link zijn tussen die twee, maar ik zal niet verbonden zijn met de club", zegt Vandenhaute bij Sporza over zijn rol. (Lees verder onder de foto.)

Patrick Lefevere wordt onafhankelijk bestuurder

Patrick Lefevere (65) is de derde opvallende naam die Anderlecht aantrekt. De grote baas van de succesvolste wielerploeg van het land, Deceuninck-Quick Step, krijgt een zitje als onafhankelijk bestuurder in de Raad van Bestuur van Anderlecht. 

Binnen het wielrennen heeft de doorgewinterde wielermanager jaren samengewerkt met koersorganisator Wouter Vandenhaute en sponsor Marc Coucke, ten tijde van Quick Step-Davitamon en Omega Pharma-Quick Step.

Sponsoring

Wat kan een voetbalploeg als Anderlecht leren van de koers? “Verschillende sporttakken kunnen altijd iets van elkaar leren”, zegt Wim Lagae, sporteconoom verbonden aan de KU Leuven.

Lagae denkt hierbij aan het werven van sponsors, wat in het wielrennen veel belangrijker is dan in het voetbal. Een wielerploeg kan immers niet bestaan zonder sponsoring, terwijl voetbalclubs ook geld binnen krijgen door de verkoop van kaartjes, televisierechten en spelers.

Lagae denkt ook nog aan iets anders: het succesverhaal dat “the wolfpack” van Lefevere schrijft op sociale media. “Dat is een casus waarin de kennis bijvoorbeeld eenvoudig gedeeld kan worden.”

Meest gelezen