AFP or licensors

Vier wereldwinkels Oxfam Brugge slachtoffer van hacking

De vier wereldwinkels van Oxfam Brugge zijn het voorbije weekend het slachtoffer geworden van hacking. Daardoor werken de kassa's en het boekhoudprogramma niet. Oxfam Brugge hoopt het probleem zelf te kunnen oplossen en wil niet ingaan op de vraag om "losgeld" van de hackers. 

Medewerkers merkten het probleem maandagochtend op. "Toen het personeel en de vrijwilligers de computers opstartten, zagen ze een speciaal scherm met de melding: u bent gehackt", legt Karen Viaene van Oxfam Brugge uit. "Er stond zelfs een soort dossiernummer op waarbij gevraagd werd om contact op te nemen met de mensen die ons hadden gehackt." 

"We hebben hen laten weten dat wij een vzw, een liefdadigheidsorganisatie zijn en hebben hen aangespoord om onze bestanden weer vrij te geven", gaat Viaene verder.  "Toen hebben we antwoord gekregen dat we 1 bitcoin moesten betalen. De waarde daarvan schommelt blijkbaar elke dag tussen 7.000 en 7.600 euro. Voor ons is dat onbetaalbaar, maar we willen dat ook niet betalen." 

Oxfam Brugge heeft een klacht ingediend bij de politie. De eigen ICT-afdeling probeert het probleem nu op te lossen. In de Oxfamwinkels in Brugge moeten alle aankopen momenteel manueel, dus met potlood en papier, afgehandeld worden. In Ieper ligt weefgetouwenproducent Picanol al twee dagen stil door een cyberaanval. 

Meest gelezen