Noah Berger

2019 was het op een na warmste jaar sinds het begin van de metingen

Het voorbije jaar was wereldwijd het op een na warmste sinds het begin van de metingen. Dat meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). De gemiddelde wereldwijde temperatuur lag 1,1 graad Celsius hoger dan het gemiddelde in de tweede helft van de negentiende eeuw. Dat maakt het voorbije decennium het warmste ooit gemeten.

De zomer van 2019 was met drie hittegolven uitzonderlijk heet. Op 25 juli werd het Belgische hitterecord verpulverd. In Ukkel, het referentiepunt van de meetstations, werd het toen 39,7 graden Celsius. Dat is maar liefst 3,1 graden meer dan het vorige record van 27 juni 1947.

Ook in heel wat andere landen werden er deze zomer warmterecords gebroken. Dat is een gevolg van de door de mens veroorzaakte klimaatopwarming. Door het verbranden van fossiele brandstoffen komt veel CO2 in de atmosfeer terecht en stijgt de wereldwijde temperatuur. 

Op de hele planeet was het dit jaar gemiddeld 1,1 graad warmer dan in de periode van 1850 tot 1900 (deze tijdspanne wordt door de WMO gebruikt als referentiepunt om veranderingen aan af te toetsen, red.). Dat maakt 2019 het op een na warmste jaar ooit gemeten. Ook 2018, 2017 en 2015 behoren tot de warmste jaren, met 2016 als absoluut recordjaar.

Dat 2019 niet het warmste jaar ooit werd, heeft te maken met lichte natuurlijke variaties in de wereldwijde temperatuur. "Gemiddeld tussen de 3 tot 7 jaar heb je de terugkeer van het El Niño-effect", legt Pieter Boussemaere, docent klimaat aan de hogeschool Vives in Brugge uit. "Dan is de temperatuur van de Grote Oceaan iets warmer dan gemiddeld."

Bij een  La Niña-jaar is het iets koeler dan gemiddeld. "Gezien de Grote Oceaan de grootste waterplas ter wereld is, heeft dat natuurlijk een effect op de gemiddelde wereldtemperatuur." Klimatologen voorspellen nu al dat ook 2020 mogelijk een van de warmste jaren ooit gemeten wordt. "Tot voor kort was er een El Niño bezig. Dat effect gaan we pas dit jaar voelen in de gemiddelde wereldtemperatuur."

Meest gelezen