Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

VS en China ondertekenen handelsakkoord, maar is de handelsoorlog wel echt voorbij?

In het Witte Huis in Washington is in aanwezigheid van de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese vice-premier Liu-He de eerste fase van een Chinees-Amerikaans  handelsakkoord ondertekend. Half december hadden de twee economische grootmachten daarover een akkoord bereikt. Volgens waarnemers is dit niet veel meer dan "een wapenstilstand". 

"Een win-win", zo stelde de Chinese vice-premier Liu het voor. "Het is goed voor de twee landen en voor de wereld". Alle details van het akkoord zijn nog niet bekend, de grote lijnen zijn dat wel. 

In deze "eerste fase" van het handelsakkoord staat onder meer dat China de komende twee jaar voor zo'n 200 miljard dollar aan Amerikaanse producten gaat kopen. "Alleen al voor de landbouw gaat het om zo'n vijftig miljard dollar" zei president Trump trots. Maar het gaat niet alleen om soja en aanverwanten, ook om (financiële) diensten, energie en consumptiegoederen.

De Amerikanen beloven om de heffingen die Trump zelf invoerde gedeeltelijk weer af te bouwen. Maar dat kan nog wel even duren, de VS houden nog een stok achter de deur.

Bekijk hier hoe Trump en Liu-He het akkoord ondertekenen (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

We bouwen de tarieven af wanneer we zien dat China zich aan de regels houdt

Larry Kudlow, economisch adviseur van Trump

Economisch adviseur Larry Kudlow zei in televisie-interviews dat er eerst zal worden bekeken of China zich wel degelijk aan de afspraken houdt. Ook zei Kudlow dat er nog geen afspraken bestaan over het vervolg, de tweede fase dus van een alomvattend handelsakkoord. 

Dit stopt het bloeden, maar het is niet het einde van de handelsoorlog 

Myron Brilliant, vice-voorzitter van de Amerikaanse handelskamer

Myron Brilliant, de vice-voorzitter van de Amerikaanse kamer van koophandel, vatte het akkoord als volgt samen: "Dit stopt het bloeden, er is aan beide kanten een zucht van verlichting te horen. Maar er blijven grote uitdagingen, de structurele tegenstellingen blijven bestaan". De man riep ook op om snel werk te maken van de tweede fase van de onderhandelingen. 

De Chinese vice-premier Liu in Washington
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

De overeenkomst die vandaag in Washington plechtig is ondertekend werd op 13 december bereikt. Ze maakte een eind aan een handelsconflict dat anderhalf jaar als een grote schaduw boven de wereldeconomie heeft gehangen. Maar die dreiging is nog niet helemaal weg.  

Die tweede fase komt er niet meer voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen 

Bart Kerremans, internationale betrekkingen KULeuven

De hele show waarmee president Trump het akkoord voorstelde doet alvast ook vermoeden dat de zittende president er maximaal politiek voordeel wil uit halen. Naast het feit dat de Chinezen beloofd hebben meer te gaan kopen in Amerika, legde Trump ook de nadruk op het feit dat de Chinezen het concept "intellectuele eigendom" voortaan beter zullen respecteren. "Amerika's ideeën, handelsmerken en patenten" worden beschermd. Dat is belangrijk, omdat Amerikaanse (en Europese) bedrijven vaak met lede ogen moesten toezien hoe de Chinezen hun technologie "gratis" binnenhaalden. Daar zou dus verandering in moeten komen.

Ook Bart Kerremans, professor internationale betrekkingen van de KULeuven, noemde het akkoord in "De Wereld Vandaag" op radio 1 belangrijk als "een soort wapenstilstand". Maar ook voor Kerremans worden de echt heikele punten niet opgelost. Bovendien, zegt Kerremans, zal de tweede fase van de onderhandelingen met de Chinezen moeilijk verlopen. "Velen vermoeden zelfs dat president Trump helemaal niet tot een fase twee-akkoord wil komen voor de presidentsverkiezingen van november 2020" zegt Kerremans. Bovendien kan Donald Trump nu ook aan zijn kiezers vertellen "dat hij de Chinezen vrij hard heeft aangepakt". "Voor Trump zit er dus ook een politieke dimensie aan" zegt de professor. 

We houden de tarieven (op Chinese producten) voorlopig aan 

Amerikaans president Donald Trump

President Trump zélf vatte het zo samen: "Iedereen verwachtte dat we de tarieven op Chinese import zouden afschaffen. Dat doen we voorlopig niet. Want anders hebben we geen drukkingsmiddel meer".  Daar kan de president dus mee naar de oorlog, de verkiezingsoorlog welteverstaan. 

Meest gelezen