Hoofdstuk 234 in de formatie: SP.A "lijmt" als bemiddelaar, PS hapt voorlopig niet toe  

Al een paar dagen is de SP.A bezig met een toenadering te bemiddelen tussen de N-VA en de PS. Het is namelijk nog altijd niet (vollédig) uitgesloten dat die twee zullen onderhandelen over een nieuwe federale regering. Ook de informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) "verduidelijken" die piste nog maar eens, al zijn de signalen vanuit de PS voorlopig negatief. 

We zijn zaterdagavond. In de Nekkerhal in Mechelen houdt N-VA haar nieuwjaarsreceptie. Catalaanse cava in de glazen, frieten in de mond. Voorzitter Bart De Wever bestijgt er het podium en doet er een opvallende geste in de richting van de PS.

In ruil voor een streng migratiebeleid, en een voortzetting van het "sociaal herstel", wil De Wever wel sociale maatregelen nemen, zegt hij: "Dan denk ik prioritair aan de verhoging van de lage pensioenen", een basiseis van de PS. En dat ene zinnetje - een "belangrijk gemeenschappelijk programmapunt", zegt De Wever vandaag - bepaalt nu al de hele week het verloop van de federale regeringsonderhandelingen. 

De bemiddelaar

234 dagen na de verkiezingen hebben we namelijk nog altijd geen nieuwe federale regering. Het is nog steeds niet volledig uitgesloten dat de PS en de N-VA samen zullen onderhandelen.

Maandag besliste de koning dat informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) nog twee weken aan zet blijven om die piste te onderzoeken. Maar ook de SP.A speelt sindsdien een belangrijke rol als "bemiddelaar". 

De zwijger

SP.A-voorzitter Conner Rousseau zei dit weekend bij de nieuwjaarsreceptie van de Antwerpse afdeling dat hij "fier" was op de socialisten in Antwerpen, die er samen besturen met de N-VA. 

Een voorzet, die voormalig preformateur en SP.A-kopstuk Johan Vande Lanotte gretig aannam. Vande Lanotte vond zondag in "De zevende dag" dat de PS toch eens zou moeten luisteren naar het pensioenvoorstel van De Wever: "Wanneer de voorzitter van een partij als de N-VA een opening maakt, vind ik het normaal en beleefd dat je dat test", klonk het.  

Ik vind dat de PS de moeite moet doen om te luisteren

Freya Van den Bossche, SP.A

Vanmorgen vond Vlaams Parlementslid Freya Van den Bossche (SP.A) het "jammer" dat de PS elk gesprek afwijst: "Ik vind dat de PS de moeite moet doen om te luisteren. Als dan blijkt dat wat op tafel ligt, onder de lat is, kan je eruit stappen. Maar niet gaan spreken is nooit de juiste houding", zei ze in "De ochtend" op Radio 1. 

Freya Van den Bossche, Vlaams Parlementslid voor SP.A

De Rode Duivels

Voor alle duidelijkheid, SP.A probeert daarmee een coalitie te bemiddelen waarin zij met de N-VA en CD&V besturen, samen met de MR aan Waalse kant. De Rode Duivelcoalitie, zo noemt de krant De Tijd die optie vandaag. 

Dat heeft een aantal voordelen. Er is een meerderheid aan beide kanten van de taalgrens; de coalitie heeft 80 zetels, dus geen enkele partij is overbodig; en voor de socialisten is er het voordeel dat ze de enige politieke familie zou zijn die volledig in de regering zit.

Bovendien doet een gerucht de ronde dat de SP.A alsnog een plek in de Vlaamse regering beloofd zou zijn, waar de N-VA nu met Open VLD en CD&V bestuurt. 

De haak

Daar zit meteen het nadeel van deze Rode Duivelcoalitie: de liberale familie zou worden gesplitst, want de Vlaamse liberalen van Open VLD zouden uit de boot vallen.

De voorzitter van de Franstalige liberalen, Georges-Louis Bouchez, zei maandag nog dat hij dat nooit zal toelaten. Er moeten dus wel nog wat watertjes worden doorzwommen voor die Rode Duivels van de grond komen. 

Georges-Louis Bouchez, voorzitter van de Franstalige liberalen.

Uiteraard blijft de grootste weerhaak om de stap te zetten, de PS zelf. Vanmorgen klonk het nog resoluut bij Brussels minister-president Rudy Vervoort (PS). "We doen het niet. Dat is nu de lijn van mijn partij." 

Niet, njet, no. In alle vormen en maten is het al uitgesproken tussen de PS en de N-VA. En tóch zullen de informateurs het nog eens proberen, al is het omdat CD&V de N-VA voorlopig niet wil lossen.  

Bekijk hier het interview met Rudy Vervoort in "De ochtend" op Radio 1: 

Videospeler inladen...

Het alternatief

Want er zijn maar een paar mogelijke alternatieven. Er is een regering zonder de N-VA mogelijk, waarnaar de groenen en de PS graag verwijzen. En dan is er nog de uitweg van nieuwe verkiezingen, maar ook dan moet de helft van het parlement daarmee instemmen. Zo strompelt de politiek dag voor dag verder, of voor de Franstaligen: à chaque jour suffit sa peine. 

©2018 - Neil Van Craeynest

Meest gelezen