Videospeler inladen...

Hollywoodfilm "Bad boys for life" in première: Hoe de jongensdroom van regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah uitkomt

Gisteravond is "Bad boys for life" in première gegaan in Brussel, de derde film in de "Bad boys"-reeks die geregisseerd werd door Adil El Arbi en Bilall Fallah. Voor het Belgische regisseursduo is het een jongensdroom die uitkomt. Tomeloos enthousiast en grenzeloos ambitieus laten ze in 2015 in Hollywood al verstaan dat de actiefilm hoog op hun verlanglijstje staat. 

De prille carrière van Adil El Arbi (31) en Bilall Fallah (34) die in Brussel samen film gestudeerd hebben, start in 2011, met hun eerste kortfilm "Broeders". Hun afstudeerproject wint meteen de prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm op het Filmfestival van Gent.

Daarna gaat het snel. In 2014 komt hun eerste langspeler "Image" uit, een jaar later volgt "Black". In 2015 al gaat het duo in zee met Creative Artists Agency, een van de grootste filmagentschappen van Hollywood. Door het toonaangevende filmblad Variety worden ze eind  2017 getipt als talenten om in de gaten te houden. Time Magazine neemt El Arbi,  door hen omschreven als "de Spielberg van Molenbeek",  op in een reeks over de "leiders van de volgende generatie". In 2018 komt "Patser" uit. En hun vierde langspeelfilm "Bad boys for life" is een Hollywoodproductie, iets waar veel Belgische regisseurs enkel van kunnen dromen. 

Hoe is het allemaal zo snel kunnen gaan? Wel, El Arbi en Fallah zijn altijd al ambitieus geweest. Van in hun studententijd in Brussel dromen ze groots. Ze dwepen, in tegenstelling tot veel van hun studiegenoten, met grote Hollywoodregisseurs als Steven Spielberg en Martin Scorsese. Ze zijn zelf fans van de eerste twee "Bad boys"-films.

En ze hebben de attitude om het in de VS te maken. "Hun mondigheid en hun enthousiasme zijn heel Amerikaans", zegt Robrecht Heyvaert, hun vaste cameraman, in 2017 in De Tijd. "Belgen zijn vaak te bescheiden. Als puntje bij paaltje komt, slaan ze aan het kniezen: is mijn verhaal wel interessant genoeg? Bijna uit schaamte. Adil en Bilall twijfelen nooit. Ze zijn ongegeneerd en tomeloos ambitieus."

"Met "Black" hebben we een prijs gewonnen op het Filmfestival van Toronto en in Hollywood begonnen de deuren te openen", vertelt Adil El Arbi afgelopen zondag, bij de première in Miami, aan VRT-filmreporter Ward Verrijcken. "Wij dachten toen: "Als we ooit de kans krijgen om met Jerry Bruckheimer te spreken, is het eerste wat we gaan vragen: "Bad boys 3". En dat is ook wat er gebeurd is."  

Onze filmman Ward Verrijcken was bij de feestelijke première van "Bad boys for life" in Miami. Bekijk hieronder zijn verslag (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

In een gesprek met VRT NWS in 2015 klinkt het inderdaad ook al zo: "Als Will Smith ons belt voor "Bad boys 3" zeggen we geen neen." Het concrete aanbod om de film te regisseren volgt effectief, maar El Arbi en Fallah moeten weigeren omdat alles al gepland is om in de zomer van 2017 in België "Patser" op te nemen.  Gelukkig voor hen kiest ook Will Smith eerst voor een ander project. En wanneer het Belgische duo wel weer beschikbaar is, duurt het in Hollywood nog erg lang vooraleer de financiering rond geraakt.  Het maken van de film wordt keer op keer uitgesteld. 

Als Will Smith ons belt voor "Bad boys 3" zeggen we geen neen.

Adil El Arbi en Bilall Fallah in gesprek met VRT NWS in 2015

Will Smith en Jerry Bruckheimer grote fan

Zowel acteur Will Smith als producer Jerry Bruckheimer zijn wel meteen grote fan van het Belgische regisseursduo nadat ze hun film "Black" gezien hebben. "We hebben Jerry in 2015 ontmoet", legt El Arbi uit. "Hij was een grote fan van "Black", zo is het begonnen. De adoratie is wederzijds. El Arbi en Fallah noemen Bruckheimer "een fucking legende". "Zijn films zijn films die je in de cinema gaat zien. Ze zijn cool, groots en Hollywoodiaans." 

Bruckheimer van zijn kant, is ook vol lof over het Belgische duo. "Ze zijn enorm getalenteerd, ze worden supersterren zoals Will Smith en Martin Lawrence." 

Ze zijn enorm getalenteerd, ze worden supersterren. 

Jerry Bruckheimer, producent van "Bad boys for life"

"In de VS zet elke beslissing gigantische machine in gang"

Volgens Adil El Arbi zijn "Black" en "Patser" de twee perfecte voorbereidingen voor het draaien van "Bad boys". Het verschil in budget voor beide films kan niet groter zijn. "Voor "Patser" was het budget 3,4 miljoen euro", herinneren El Arbi en Fallah zich. "Voor "Bad boys III" was het budget 100 miljoen dollar.  Als je een beslissing neemt, moet je 20 mensen overtuigen. Maar alles is wel mogelijk, heel grote actiescènes kan je niet doen in België, maar wel in Amerika. Elke beslissing zet een gigantische machine in gang." 

Alles is mogelijk, heel grote actiescènes kan je in België niet doen, maar wel in Amerika.

Adil El Arbi en Bilall Fallah over het budget van "Bad boys"

In de derde film in de reeks komen de sterren uit de originele film Will Smith en Martin Lawrence opnieuw samen. Ze vertolken Mike Lowrey en Marcus Burnett, detectives bij de drugsbrigade van Miami, beste vrienden en bad boys. "De patsers van Miami", volgens El Arbi en Fallah. Marcus is klaar om met pensioen te gaan, maar Mike nog lang niet. Hij overtuigt Marcus dan ook om mee de strijd aan te gaan tegen de leider van een drugskartel in Miami. 

De Belgen hebben vorig jaar intensief aan de film gewerkt. Aan VRT NWS-reporter Yassine Atari die hen voor de onlinedocureeks "Labels" gaat opzoeken, vertellen ze dat ze in Hollywood een "surreële droom" beleven. Ze beseffen dat de aandacht voor hen nu zal stijgen. "Plots ben je een Hollywoodregisseur van een grote film met supersterren." 

Herbekijk hier de aflevering van "Labels" en lees daaronder verder: 

Financieel "binnen" zijn de twee dankzij dit project op dit moment echter nog niet. "Ze hebben echt rosse centjes aan ons gegeven", zegt Fallah. "We zijn supergoedkoop. Eens de film uit is, zal dat beginnen te veranderen." El Arbi weet wat het is om schulden te hebben. "Armoede blijft een trauma, waardoor je blij bent met weinig. Als deze film flopt, is het ook gedaan met het Hollywoodverhaal", beseft hij. 

It's Belgium for life en we moeten "Patser 2" nog maken.

Adil El Arbi en Bilall Fallah

Dat het duo zijn Hollywoodambities gerealiseerd heeft, betekent ook niet dat België hen voorgoed kwijt is, benadrukken ze. Hier liggen hun roots, in steden als Antwerpen en Brussel willen ze hun verhalen vertellen. ""It's Belgium for life en we moeten ook "Patser 2" nog maken", besluit het duo lachend. 

"Bad boys for life" is vanaf vandaag te zien in de Belgische zalen. 

Bekijk het gesprek van Ward Verreycken op de rode loper in Brussel met El Arbi en Fallah uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen