Beke (CD&V) draait besparing op Centra voor Algemeen Welzijn deels terug: "Beter dan niets" 

De Centra voor Algemeen Welzijn zullen in 2020 eenmalig minder moeten besparen dan de minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) eerder had aangekondigd. Dat blijkt uit een antwoord van de minister op een vraag van SP.A-parlementslid Freya Van den Bossche in het Vlaams Parlement. "Dat is beter dan niets", reageert directeur Anita Cautaers van de CAW Groep, "hierdoor kunnen misschien  naakte ontslagen vermeden worden."

Wouter Beke (CD&V) was nog maar net aan zet als minister van Welzijn, of hij kreeg meteen de volle lading. Hoewel Beke uitpakt met investeringen in de jeugdhulp, in de bejaardenzorg en voor kinderopvang, kregen vooral de besparingen op Welzijn veel aandacht. 

Vijf miljoen zouden de Centra voor Algemeen Welzijn (CAW) moeten besparen. Die 11 CAW's in Vlaanderen en Brussel vallen onder de "eerstelijnshulp" en voorzien begeleiding en desnoods crisisopvang.

CAW

Die besparing wordt nu eenmalig met 1,8 miljoen verminderd, kondigt Beke aan, "om de overgang zo goed mogelijk te maken". Volgens de minister wordt met dat geld de helft van de ontslagen vermeden. 

De naakte ontslagen zijn niet van de baan

Anita Cautaers, directeur CAW Groep

"Maar vanaf volgend jaar moeten we wel opnieuw de volle vijf miljoen besparen", zegt directeur Anita Cautaers van de CAW Groep. "De naakte ontslagen zijn dus niet van de baan." De oppositie reageert dan ook "gedeeltelijk tevreden". Van den Bossche: "Dit is een eenmalige oplossing. Het is nu kijken of Beke die structureel verankert." Eerder kondigde Beke aan dat ook de besparingen op vlak van zelfmoordpreventie niet doorgaan. 

Andere besparingen gaan wel door

De besparing van 92.000 euro in de vertrouwenscentra die gezinnen begeleiden bij kindermishandeling draait de minister niet terug. Zij moeten "kritisch kijken naar hun eigen werking", zegt de minister, waarbij hij verwijst naar de verschillende provinciale centra. "Denkt de minister aan een centralisering?", vraagt Van den Bossche zich af, "want nabijheid is net belangrijk in deze centra."

Ook de besparingen van 1 miljoen voor SAM, een steunpunt voor sociaal werkers, gaat door. Zij krijgen wel eenmalig 750.000 "om ontslagvergoedingen te betalen", zegt Van de Bossche. 

Meest gelezen