Videospeler inladen...

Conner Rousseau (SP.A): "Het is geen vijf voor twaalf, het is twaalf uur en tijd voor oplossingen"

SP.A-voorzitter Conner Rousseau roept alle betrokken partijen op om te stoppen met de politieke spelletjes en eindelijk eens werk te maken van een nieuwe federale regering. Daarvoor moet iedereen constructief met iedereen praten zodat duidelijk wordt of uitgestoken handen ook écht uitgestoken handen zijn.

"Er ligt niets op tafel. De informateurs hebben hun opdracht niet afgesloten met een concreet voorstel", stelt Rousseau vast bij "Villa Politica". "Ze hebben ons voor alle duidelijkheid ook niets concreets gevraagd", alludeert hij op de suggestie dat de SP.A wel eens als een soort bemiddelaar tussen N-VA en PS zou kunnen optreden.

Stop met die spelletjes en zet u samen en bekijk waar er overeenkomsten zijn

SP.A-voorzitter Conner Rousseau

Paars-groen, paars-geel of Vivaldi: Conner Rousseau heeft er geen boodschap aan. "Men vertrekt altijd vanuit samenstelling, maar je moet vertrekken vanuit inhoud. Men is dat precies niet gewoon bij de journalisten of in de Wetstraat, dat er over inhoud gepraat wordt."

Wat moet er dan gebeuren? "Het is aan de informateurs om een meerderheid te zoeken rond een project. Momenteel is er geen van beiden", volgens Rousseau. "Heel het land vraagt: praat met elkaar en kom met oplossingen!"

Afgelopen weekend leek N-VA-voorzitter Bart De Wever een opening te maken door te pleiten voor hogere minimumpensioenen. Rousseau wijst niets af, maar is op zijn hoede. "Laat de informateurs eens onderzoeken of de mensen die voor de camera's een hand uitsteken ook ernstig zijn." Maar er moet wel gepraat worden, vindt hij. "Alleen maar zeggen dat je niets vertrouwt wat de ander zegt, heeft geen zin. We zijn 8 maanden verder en de mensen zijn het beu."

De SP.A-voorzitter heeft een belangrijke boodschap voor alle betrokkenen: "Stop met die spelletjes en zet u samen en bekijk waar er overeenkomsten zijn. Dat gaat niet alleen over PS en N-VA, maar over alle partijen. Alle normale partijen die aan oplossingen willen werken."

Wij vinden dat iedereen met iedereen moet kunnen praten

SP.A-voorzitter Conner Rousseau

Rousseau plaatst wel vraagtekens bij de manier van werken, van informateurs Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V). "De oefening die de laatste twee weken is gebeurd, was niet fatsoenlijk genoeg en gaf ook geen richting aan." Niettemin hoopt hij dat er nu een kentering komt. "Het is niet vijf voor twaalf, het is twaalf uur en tijd voor oplossingen."

Dat zijn partij als glijmiddel zou kunnen dienen om gesprekken te bevorderen, wimpelt hij af. "Ik ga mij niet laten gebruiken. Wij zijn constructief. Wij vinden dat iedereen met iedereen moet kunnen praten. Dat houdt niet in dat je moet overeenkomen, maar wel dat het heel duidelijk wordt of we nu eindelijk hogere pensioenen gaan krijgen, of mensen nu eindelijk gaan beloond worden voor een volledige loopbaan."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen