Video player inladen...

Niet toegelaten, maar toch populair: natuurhulpcentrum vangt steeds meer grote exotische katten op

In het natuurhulpcentrum in Oudsbergen, in Limburg, zijn het laatste anderhalf jaar al zeven grote Afrikaanse katten binnengebracht. Dat is opvallend want daarvoor gebeurde dat nooit. Het gaat om zes servals en één caracal. Die exotische dieren mogen in ons land niet gehouden worden, maar in Nederland en in sommige Duitse deelstaten mag dat wel.

De serval is een grote kat die tot 18 kilogram kan wegen. Ze heeft lange poten en een korte staart. De caracal is ook een grote kat, die tot 19 kilogram kan wegen. Ze heeft pluimpjes aan de oren, daarom wordt ze ook een woestijnlynx genoemd.

Een serval liep over het dak, de wijk stond in rep en roer

Frederik Thoelen, natuurhulpcentrum Oudsbergen

De dieren komen van over heel Vlaanderen en zelfs uit het buitenland in het opvangcentrum in Oudsbergen terecht. Het centrum is gespecialiseerd in het opvangen van grote exotische dieren.

"Een serval werd in West-Vlaanderen van een dak gehaald", zegt Frederik Thoelen van het natuurhulpcentrum. "Het dier was bij particulieren ontsnapt en liep op het dak rond. Op die manier stond de wijk daar in rep en roer. Een ander dier is in beslag genomen. Het werd gebruikt als fokdier om het te laten kruisen met andere soorten om er zeldzame hybriden mee te verkrijgen en die te verkopen. We krijgen dus dieren van overal binnen en nu zitten we ermee."

Lees verder onder de foto.

Caracal

Verboden in ons land

Dat soort dieren wordt volgens Thoelen door mensen in huis gehaald omdat de katten specialer zijn dan een gewone huiskat. Ze zijn groter en ook gevaarlijker. "Het is ook opvallend dat we dit soort dieren nu het laatste half jaar binnenkrijgen", zegt Thoelen. "In die 40 jaar dat wij bestaan is dat nooit het geval geweest. We hopen niet dat het een trend is, want het is in ons land verboden om deze dieren te houden."

In Nederland mag de serval wel worden gehouden en verkocht, tenminste als het om legaal gekweekte dieren gaat. Het invoeren van servals uit het buitenland is er niet toegelaten. De caracal mag alleen met een toelating worden gehouden en is verboden voor particulieren.

Ook in Duitsland mogen servals in bepaalde deelstaten gehouden worden.

"Als je echt zo'n dier wil hebben, kan je daar met de juiste contacten in Nederland of Duitsland wel aan geraken', zegt Thoelen. Hij vindt het wel terecht dat de dieren bij ons niet gehouden mogen worden. "De dieren zijn niet levensgevaarlijk, maar we gaan hier zelf ook niet bij de dieren in de kooi. Het blijven katten en die kunnen bijten en krabben en omdat ze zo groot zijn is de impact veel groter dan van een gewone kat. "

Thoelen is blij dat we in ons land een strenge wetgeving hebben. "Op het vlak van wetgeving voor het houden van zoogdieren speelt België een voortrekkersrol. We hebben een van de strengste wetgevingen en hopen dat andere landen in Europa dat voorbeeld volgen."

Naar Zuid-Afrika

Het opvangcentrum onderhandelt nu met een opvangcentrum in Zuid-Afrika om de dieren naar daar te brengen. "Daar is er misschien een kans dat sommige dieren weer in het wild kunnen worden losgelaten", zegt Thoelen. "Dat hangt van het gedrag van de dieren af. Vaak proberen we ook zulke dieren in een zoo te herplaatsen."

Bekijk hieronder de reportage uit Het Journaal.

Video player inladen...

Meest gelezen