Ierse stewardessen mogen binnenkort voor het eerst een broek dragen (behalve die van Ryanair)

Aer Lingus lanceert nieuwe uniformen... met broeken voor vrouwen. Voor het eerst in de 85-jarige geschiedenis van de Ierse luchtvaartmaatschappij zullen haar stewardessen kunnen kiezen om een broek te dragen. De grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, Ryanair, heeft nog altijd alleen een rok voor hun vrouwelijk cabinepersoneel. "Veel maatschappijen willen nog lijken op Pan Am uit de jaren 60", klinkt het in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Als mensen denken aan een "stewardess" springt nog vaak het clichébeeld van een blonde Pan Am-godin voor het geestesoog. Inclusief hoedje, hoge hakken en blote benen. Het beeld stamt uit de tijd dat luchtvaart een steile opmars maakte, in de jaren 60. (Lees verder onder de foto)

Leonardo DiCaprio met "Pan Am" stewardessen uit de film "Catch Me If You Can"

Sommige maatschappijen proberen nog steeds zo dicht mogelijk bij dat imago aan te leunen, en daarom is de broek voor vrouwen bij het luchtvaartuniform pas traag geïntroduceerd.

Bij Brussels Airlines wordt benadrukt dat het cabinepersoneel al voor een broek kan kiezen sinds de oprichting van de maatschappij. Voorganger Sabena had broeken voor vrouwen vanaf 1999.

Maar bij British Airways werd er in 2016 nog actiegevoerd, omdat heel wat vrouwelijke werknemers geen broek mochten dragen. Ook Japan Airlines en Virgin Atlantic hebben pas sinds vorig jaar een broek voor vrouwen toegevoegd aan de uniformen.

De grootste Europese luchtvaartmaatschappij, Ryanair, laat zelfs tot op vandaag vrouwen alleen in een rok werken aan boord van de vliegtuigen. De Ierse lagekostenmaatschappij lanceerde in 2018 een nieuw uniform... Opnieuw zonder broeken voor vrouwen.  (Lees verder onder de foto)

Stewardessen van Ryanair: een broek is voor hen geen optie

Vrouwen dragen pas broeken sinds de jaren '70

"De eerste vrouwen begonnen broeken te dragen aan het einde van de 19e eeuw, maar dat was vooral om te sporten. Fietsen met een lange rok was behoorlijk onpraktisch", vertelt Romi Cockx van het Modemuseum in Antwerpen in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Maar eind jaren 1800 was een vrouw met een broek zeker nog niet in het gewone straatbeeld te zien."

"In de jaren 30 maakte Marlène Dietrich furore met een broekpak. Maar ook dat was nog zeer uitzonderlijk. In 1966 ontwierp Yves Saint Laurent een smoking voor vrouwen, en pas een tiental jaar later begonnen vrouwen ook broeken te dragen in het straatbeeld."

Meest gelezen