De twee enige nog levende noordelijke witte neushoorn: de 19-jarige Fatu krijgt wortels, de 30-jarige Najin staat achteraan.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuw embryo van noordelijke witte neushoorn, soort waarvan nog slechts 2 exemplaren in leven zijn

Onderzoekers zeggen dat ze opnieuw een embryo gecreëerd hebben van de bijna uitgestorven noordelijke witte neushoorn. Dat is een succes voor de wereldwijde campagne om de soort, waarvan er nog maar twee vrouwelijke exemplaren overblijven, in leven te houden. Het levensvatbare embryo is nog maar het derde dat ooit in een labo gecreëerd is.

Het embryo is gecreëerd met een eitje dat weggenomen is bij de 19-jarige Fatu en bevrucht met ingevroren sperma van inmiddels gestorven mannetjes. 

Het wordt samen met de twee andere embryo's bewaard in vloeibare stikstof en de embryo's zullen de komende maanden ingeplant worden bij een draagmoeder, een zuidelijke witte rinoceros. 

"Het is verbazingwekkend te zien dat we in staat zullen zijn het tragische verlies van deze ondersoort om te keren dankzij de wetenschap", zei de Keniaanse minister voor Toerisme en Natuur Najib Balala in een verklaring van de Kenya Wildlife Service en natuurbeschermers uit Kenia, Tsjechië, Duitsland en Italië. 

Het uiteindelijke voorlopige doel is te komen tot een 'kudde' van minstens vijf dieren die opnieuw uitgezet zouden kunnen worden in hun natuurlijk milieu in Afrika. Dat kan wel nog tientallen jaren duren. 

De twee enige nog levende noordelijke witte neushoorns ter wereld, de vrouwtjes Najin en Fatu, hebben een onderkomen gevonden in Kenia, in de Ol Pejeta Conservancy.

Wetenschappers 'oogsten' eitjes bij Hope, een zuidelijke witte neushoorn in een zoo in Polen.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Draagmoeders

De drie levensvatbare embryo's die tot nu zijn gecreëerd, komen van eitjes van Fatu, met haar 19 jaar de jongste van de twee noordelijke witte neushoorns. 

"Het team zal zich nu elke inspanning getroosten om hetzelfde resultaat te bereiken voor de 30-jarige Najib, voor het te laat is voor haar", zei professor Thomas Hildebrandt, een specialist in voortplantingstechnieken aan het Leibniz-Institut für Zoo- und Wildtierforschung. 

Het is nu bewezen dat de procedure veilig is, en regelmatig uitgevoerd kan worden voor de dieren te oud worden, zo staat er in de verklaring. 

De volgende stap is het selecteren van vrouwelijke zuidelijke witte neushoorns onder de exemplaren in het Ol Pejeta Conservancy, die kunnen dienen als draagmoeder voor de embryo's, zei minister Balala. 

Fatu (links) en Najin in het Ol Pejeta Conservancy.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Stroperij

Tientallen jaren van stroperij hebben een hoge tol geëist van verschillende ondersoorten van de neushoorn. De dieren worden gedood voor hun hoorn, die in essentie bestaat uit keratine en vergelijkbaar is met menselijk haar of menselijke nagels. 

De belangrijkste afnemers van hoorn zijn de Vietnamezen. De gestegen welstand in het land heeft de vraag naar hoorn en de stroperij tot een recordhoogte gebracht. Een hoorn van gemiddelde grootte kan wel 250.000 dollar opleveren.

Het is een veel voorkomende misvatting dat rinceroshoorn in de Chinese 'traditionele geneeskunde' gezien werd als een afrodisiacum of een middel tegen kanker.

Wel werd gemalen rhinoceroshoorn voorgeschreven tegen koorts en stuiptrekkingen. Er is geen enkel bewijs dat die behandeling zou werken en ze is wel vergeleken met het innemen van afgeknipte nagels in water. In 1993 schrapten de Chinezen gemalen hoorn uit het officiële artsenijboek dat samengesteld wordt door het Chinese ministerie van Volksgezondheid. 

De laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn was de 45 jaar oude Sudan. Die werd een internet-beroemdheid toen hij in 2017 op de dating-app Tinder uitgeroepen werd tot 'meest begeerlijke vrijgezel ter wereld', in het kader van een inzamelactie. Sudan, die genoemd was naar het land waar hij in het wild geboren was, werd in 2018 geëuthanaseerd omdat hij pijn leed door allerlei ouderdomskwaaltjes.   

Bekijk hieronder beelden van wijlen Sudan:

Videospeler inladen...
Sudan, de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn, op een archieffoto uit 2017 in het Ol Pejeta Conservancy.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen