Videospeler inladen...

"Orchestra-Prémaman sluit alle kinderkledingwinkels in Vlaanderen", 220 banen bedreigd

Baby- en kinderkledingketen Orchestra-Prémaman gaat 34 van haar 53 winkels in België sluiten. Volgens de vakbonden gaan alle winkels in Vlaanderen dicht, op één na: de vestiging in Mechelen blijft één jaar open als outlet-winkel. Dat voornemen heeft de directie van de Franse groep aangekondigd op een bijzondere ondernemingsraad. Door de sluiting verdwijnen in het slechtste geval tot 220 banen.

Orchestra-Prémaman, dat eerder bescherming tegen schuldeisers kreeg, herstructureert. In november kondigde het bedrijf al de sluiting aan van 12 Belgische winkels, waardoor 55 banen verloren zouden gaan. Maar nu moeten 34 winkels dicht, terwijl 19 winkels behouden blijven, net als 200 banen. 

"Het doel van de groep is het behoud van 19 winkels in België, die grotendeels rendabel zijn", zegt Mathieu Hamelle, topman van Orchestra-Prémaman in ons land. Mogelijk wordt een deel van de winkels en het personeel overgenomen door nieuwe exploitanten.

Vlaamse winkels

Vlaanderen wordt het hardst getroffen. Alle 17 winkels in Vlaanderen worden op termijn gesloten, zegt zowel de christelijke als de socialistische vakbond. Eén vestiging zou nog een jaar gespaard blijven: de winkel in Mechelen blijft nog een jaar open als outlet.

De keten heeft op dit moment dus nog 17 winkels in Vlaanderen, 6 in Brussel en 30 in Wallonië.

Redding

Hoeveel banen uiteindelijk zullen verdwijnen is nog niet duidelijk. Wel zullen iets meer dan 200 van de 420 banen behouden blijven in de 19 resterende winkels. 

De herstructurering van de Belgische tak van de keten kadert in een groot, internationaal plan om het Franse moederbedrijf te redden. De keten sluit in totaal tussen de 100 en de 150 winkels.  Orchestra-Prémaman is buiten Frankrijk en België ook actief in Zwitserland, Spanje, Griekenland en Marokko.

Herbekijk hieronder de journaalreportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen