Elizabeth Warren (links) en Bernie Sanders (rechts) in een verhit gesprek na het debat. Tom Steyer kijkt toe.
2020 Getty Images

Progressieve Democraten Elizabeth Warren en Bernie Sanders in de clinch in presidentsdebat

In de Verenigde Staten hebben zes van de twaalf overblijvende Democratische presidentskandidaten de degens gekruist in een debat. Opvallend was de koude sfeer tussen twee van de drie koplopers: Elizabeth Warren en de veteraan Bernie Sanders.

De Amerikaanse media maken nogal veel misbaar over het schijnbare weigeren van een uitgestoken hand door Elizabeth Warren aan Bernie Sanders na het debat. Warren lijkt de hand van Sanders niet te willen schudden. Of dat bewust was of een misverstand is niet duidelijk, maar de lichaamstaal van beide politici was wel niet erg vriendelijk.

Eerder hadden Sanders en Warren nogal ingehakt op elkaar tijdens het debat. Sanders ontkende dat hij privé aan Warren gezegd zou hebben dat een vrouw niet zou kunnen winnen van huidig president en Republikein Donald Trump. Sanders wees erop dat hij in 2016 de kandidatuur van Hillary Clinton tegen Trump openlijk gesteund heeft, ook al vochten beiden tijdens de voorverkiezingen een bitsige strijd uit.

Het debat zelf bracht geen grote verrassingen. Zoals eerder trokken Warren en Sanders de kaart van een algemene gezondheidszorg voor iedereen; de andere kandidaten willen eerder de huidige Obamacare behouden en/of verder uitbouwen. 

Warren en Sanders willen ook de Amerikaanse troepen uit het Midden-Oosten terugtrekken en geld aan andere dingen besteden. De meer centrumgerichte kandidaten zoals vicepresident Joe Biden en ex-militair Pete Buttigieg wezen erop dat een plotse terugtrekking tot meer chaos in het Midden-Oosten zou leiden. De linkse kandidaat Sanders sprak ook zijn verzet uit tegen het nieuwe handelsakkoord dat president Trump met Canada en Mexico gesloten had. Warren zei dat ze dat akkoord zou accepteren. Op dat vlak verschillen de twee progressieve kandidaten dus wel van mening. (Lees verder onder de foto).

De zes kopstukken: Tom Steyer, Elizabeth Warren, Joe Biden, Bernie Sanders, Pete Buttigieg en Amy Klobuchar.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Vissen in de progressieve vijver

De sfeer bij de Democraten is gespannen. Over enkele weken vinden de eerste voorverkiezingen plaats in de kleine staat Iowa. Dan zal pas echt duidelijk worden wie van de twaalf overblijvende kandidaten echt kans zal hebben. Verwacht wordt dat er vrij snel nog een paar zullen afvallen en het is dan uitkijken wie die afvallers dan zullen steunen.

Inhoudelijk staan de senatoren Warren en Sanders min of meer aan dezelfde kant: die van de progressieve vleugel bij de Democraten, maar net daarom zijn ze belangrijke rivalen van elkaar en dat verklaart wellicht de bitsige sfeer tussen beiden.

Tegenover hen staat voormalig vicepresident onder Barack Obama Joe Biden, die eerder als een centrumfiguur te boek staat en volgens sommigen net daarom meer kans zou hebben om president Trump te verslaan. De openlijk homoseksuele Pete Buttigieg -erg jong, maar met een indrukwekkend palmares- vervolledigt de top vier van de grote kanshebbers en ook hij heeft een eerder gematigd profiel. 

Herbekijk hieronder de journaalreportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen