Videospeler inladen...

Vladimir Poetin kondigt hervorming van de macht in Rusland aan, Michail Misjoestin wordt nieuwe premier

In Rusland heeft premier Dmitri Medvedev het ontslag van zijn regering aangekondigd. Hij deed dat kort nadat president Vladimir Poetin verregaande hervormingen van de machtsstructuren had aangekondigd. Inmiddels is Michail Misjoestin, het hoofd van de belastingdienst, benoemd tot nieuwe premier.

Er staat blijkbaar heel wat te gebeuren in Rusland. Vanochtend kondigde president Poetin in zijn "State of the Union" een hervorming van de grondwet aan waardoor onder meer de macht van zijn opvolger ingeperkt zou worden om meer invloed te verschuiven naar de regering en het parlement.

Kort daarop kondigde premier Dmitri Medvedev het ontslag van de volledige regering aan. Volgens Medvedev is dat nodig om de hervormingen van president Poetin te vergemakkelijken. Medvedev zal vicevoorzitter van de Nationale Veiligheidsraad worden en wordt dus niet aan de kant geschoven. Er zouden overigens geen nieuwe parlementsverkiezingen komen.

Het gaat dus wellicht niet om herrie in Moskou, want Poetin en Medvedev vormen al langer een goed werkende tandem. Wel mikt Poetin op een goed overwogen herschikking van de macht die gericht is op de vlotte opvolging. Zijn ambtstermijn loopt nog tot 2024, maar het is al zeker dat noch Poetin noch Medvedev ook daarna van de macht zullen weggaan. (Lees verder onder de foto).

Poetin en zijn medestander premier Dmitri Medvedev die nu is afgetreden.

Macht behouden is het hoofddoel

Enkele uren na het ontslag van de regering, heeft president Poetin dan Michail Misjoestin, het hoofd van de belastingdienst, benoemd tot nieuwe premier. Misjoestin is voor buitenstaanders niet zo bekend. Het is uitkijken of hij een tijdelijke premier wordt, of dat zijn benoeming het opstapje wordt als opvolger van Poetin in 2024. Misjoestin is 53 en is economist. Hij werkte eerder voor UFG, een grote financiële groep in Rusland, en was sinds 2010 het hoofd van de federale belastingdienst. Misjoestin lijkt niet echt een sterke figuur met een sterke machtsbasis en zou dus geen bedreiging zijn voor Poetin.

Vladimir Poetin is al 20 jaar aan de macht in Rusland. Eerst was hij premier onder president Boris Jeltsin, daarna deed hij er twee ambtstermijnen als president bij. Omdat dat volgens de grondwet niet langer mocht, deed hij daarna haasje-over met Dmitri Medvedev, die tussen 2008 en 2012 president werd en Poetin premier was. Sinds 2012 zijn de rollen opnieuw omgekeerd, met Poetin als president en zijn trouwe kompaan Medvedev als premier. (Lees verder onder de foto).

President Poetin tijdens zijn toespraak tot het voltallige parlement vanochtend.

Met het oog op het einde van zijn ambtstermijn in 2024 wil Poetin blijkbaar geen sterke opvolger. Dus wordt de functie van president uitgehold en verschuift macht naar de premier, de regering en het parlement. Zo zou de premier onder een volgende grondwet niet worden aangesteld door de president, maar door het parlement. Wellicht zal de nieuwe premier dan de vooruitgeschoven kandidaat worden voor de opvolging van Poetin als president.

Welke rol Poetin in die nieuwe constellatie gaat spelen, is nog niet duidelijk, maar blijkbaar heeft hij nog geen zin om de macht uit handen te geven. Desnoods worden de instellingen in Rusland dan maar aangepast. Onder het huidige model moet de premier de goedkeuring krijgen van het parlement, maar is het de president die de ministers van de regering benoemt.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze Ruslandkenner Jan Balliauw geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen