Andrew Brookes AB Still Ltd

Stadsbende prostitueert vermist minderjarig meisje: 7 verdachten aangehouden

Het parket van Brussel voert een onderzoek naar een stadsbende die een vermist minderjarig meisje wekenlang zou hebben opgesloten en hebben geprostitueerd, dat schrijft Het Nieuwsblad en wordt bevestigd door het parket. Zeven mannen zijn door de onderzoeksrechter aangehouden. Volgens criminoloog Els Van Hellemont is het uitzonderlijk dat een stadsbende in Brussel dat soort van criminaliteit pleegt.

Het 16-jarige Franse meisje was in november thuis weggelopen en trok samen met haar vriendje naar Brussel. Die zou volgens Het Nieuwsblad van de stadsbende geld hebben gekregen om het meisje te ‘verkopen’, waarna de tiener werd opgesloten in een woning in Ukkel. De bendeleden maakten nadien een profiel aan op een prostitutiewebsite en zouden haar verplicht hebben om seks te hebben met verschillende mannen, zowel in het huis in Ukkel als in hotelkamers. Ze kon uiteindelijk worden gered nadat iemand uit Frankrijk haar foto herkende op de website en de politie alarmeerde.

Franse nationaliteit

“Dankzij het schitterende werk van de lokale politiezone Brussel Zuid werd een minderjarig meisje teruggevonden in België”, zegt parketwoordvoerster Stéphanie Lagasse. “In het kader van het onderzoek zijn er zeven verdachten opgepakt, waaronder de organisator van de prostitutie van het meisje. Alle verdachten zijn door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van exploitatie van prostitutie van een meisje ouder dan 16."

Uit het dossier blijkt dat er nog andere Franse meisjes het slachtoffer zijn geworden van gelijkaardige feiten door deze bende

Stéphanie Lagasse

"Uit het dossier blijkt dat er nog andere Franse meisjes het slachtoffer zijn geworden van gelijkaardige feiten door deze bende. Die meisjes werden nog niet geïdentificeerd, dus er zal nog verder onderzoek gevoerd moeten worden."

Uitzonderlijk

Elke Van Hellemont, criminoloog aan de KU Leuven, heeft onderzoek gedaan naar Brusselse straatbendes. Volgens haar komt het niet zo vaak voor dat bendes zo ver gaan. "Dit is een vorm van criminaliteit die gewoonlijk niet gelinkt wordt aan straatbendes", vertelt ze aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Zij zijn vooral gekend voor drugshandel, verkoop van marihuana. Een meisje vasthouden en haar dwingen tot prostitutie via een website, dat is eerder uitzonderlijk."  

Een bende heeft een bepaalde aantrekkingskracht voor jongeren, zegt Van Hellemont. "Jongeren die bij een bende horen, zoeken naar veiligheid of status. Het maakt hen populairder, ook bij de meisjes. Er worden ook films over gemaakt, hoewel die grotendeels gebaseerd zijn op fantasie. Het echte leven van zulke bendeleden is niet echt benijdenswaardig. Een straatbende begint ook meestal als een vriendengroep, de criminaliteit komt pas later. Hoe die groep dan een stadsbende wordt, dat is een proces, dat gebeurt niet van de ene dag op de andere."

Het is moeilijk om straatbendes aan te pakken, dat merkt Van Hellemont als ze praat met politie: "Het is niet verboden om tot een bende te behoren, een bende is niet erkend als criminele groep. Dus het is beter om te focussen op het foute gedrag van de jongere en daar op verder te gaan."

Meest gelezen