Videospeler inladen...

Vliegtuig in nood dumpt kerosine op verschillende scholen in Los Angeles

In Los Angeles heeft een vliegtuig in volle vlucht brandstof gedumpt, omdat het in nood verkeerde. Het goedje trof enkele scholen. In totaal kregen zestig mensen kerosine over zich, onder hen ook heel wat spelende kinderen. Ze hadden last van ademhalingsproblemen en huidirritaties, maar niemand was er erg aan toe. 

Het incident gebeurde dinsdag kort na de middag, plaatselijke tijd in Californië. Vlucht 89 van Delta Airlines was op weg van Los Angeles naar Shanghai toen het toestel kort na het opstijgen motorproblemen kreeg. Daarop dumpte het vliegtuig in het kader van de noodprocedure brandstof en keerde het veilig terug naar de luchthaven van Los Angeles. Het lozen van de brandstof maakt een eventuele noodlanding veiliger, omdat het vliegtuig dan minder weegt en het gevaar op een fatale brand kleiner is.

De brandstof kwam echter terecht in de buurt van verschillende scholen. Alles samen hadden zo'n zestig mensen last van giftige dampen en huidirritatie. De brandweer bevestigde nadien dat het geloosde goedje kerosine was. 

Een van de getroffen scholen was een basisschool in Cudahy, zo'n 26 kilometer ten oosten van de luchthaven. Daar liepen 20 kinderen en 11 volwassenen lichte verwondingen op. Twee klassen waren buiten toen de brandstof gedumpt werd. "Ik ben erg geschrokken", zegt Elizabeth Alcantar de burgemeester van Cudahy. "Dit is een basisschool, dit zijn kleine kinderen." 

Bekijk hier de beelden van het overvliegende vliegtuig dat een sleep van brandstof dumpt (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Onderzoek

Dat een vliegtuig brandstof dumpt alvorens een noodlanding te maken, is de normale procedure, maar normaal gezien is het de bedoeling dat dat gebeurt hoog in de lucht en boven aangewezen onbevolkte gebieden. Maar dat lukte niet meer. De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten onderzoeken de zaak. 

Het toestel in kwestie was een Boeing 777-200, die plaats biedt aan 288 passagiers, meldt Delta Airlines. Wat de motorproblemen veroorzaakt heeft, is nog niet duidelijk. 

Vlucht 89 van Delta Airlines kreeg na het opstijgen motorproblemen. De kerosine wordt geloosd via de twee vleugels van het vliegtuig.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen