45 miljoen mensen met hongersnood bedreigd in zuidoosten van Afrika

Het Wereldvoedselagentschap van de Verenigde Naties slaat alarm over de voedselsituatie in grote delen van het zuidoosten van Afrika. De hele regio kampt al vijf jaar met een gebrek aan regen en de jaarlijkse tropische stormen en cyclonen worden steeds heviger, zegt de VN-organisatie. Volgens haar moet het ergste nog komen. 

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties heeft een record aantal mensen geteld dat bedreigd wordt door honger. 45 miljoen mensen in de 16 landen van het economische blok SADCC (Southern Africa Development Community) . De regio wordt getroffen door aanhoudende droogte, wijdverspreide overstromingen en economische problemen. 

Deze hongercrisis is nooit gezien en het ergste moet nog komen

Lola Castro, Regionale directeur VN-Wereldvoedselprogramma

Twee maanden geleden kampten grote delen van oostelijk Afrika met felle overstromingen. De regen viel op de uitgedroogde en steenharde bodem en zette hele streken blank. Vooral in Ethiopië, Zuid-Soedan en Somalië werden alles samen meer dan een miljoen mensen getroffen. Het gaat om landen die al te kampen hebben met conflicten en armoede en waar honderdduizenden mensen op de vlucht zijn ondergebracht in opvangkampen.  

Erger nog dan de ravage was de impact op de gewassen. 20.000 ton aan voedsel en andere gewassen spoelden weg. 

Landen meer naar het zuiden blijven intussen kreunen onder de droogte. Ook daar komen de klimaatproblemen bovenop de al bestaande problemen. Zimbabwe bijvoorbeeld, ooit de graanschuur van zuidelijk Afrika, heeft te maken met een zware economische crisis. De helft van de bevolking heeft een tekort aan voedsel, brandstof, medicijnen en elektriciteit. 

AFP or licensors

Klimaatverandering

In combinatie met het natuurverschijnsel El Niño, dat verantwoordelijk is voor bijkomende klimatologische afwijkingen, heeft het tekort aan regen veel oogsten doen mislukken.  Bovendien leidt de klimaatverandering tot steeds hevigere stormen en cyclonen. Alleen al de tropische storm Idai heeft vorig jaar aan meer dan duizend mensen het leven gekost in Mozambique, Zimbabwe en Malawi. De schade was enorm. (zie foto boven)   

Het WFP wil dit jaar in de eerste plaats 8,3 miljoen mensen met voedseltekort helpen,  in Zimbabwe, Zambia, Mozambique, Madagascar, Namibie, Lesotho, Malawi en Swaziland. Het VN-agentschap vraagt de internationale gemeenschap ook om meer middelen. Momenteel beschikt het WFP slechts over 205 miljoen dollar, hoewel er 489 miljoen nodig is om de noodhulpprojecten te financieren.

 

Meest gelezen