Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

371 kinderen van IS-strijders vorig jaar gestorven, VN vraagt landen van oorsprong om hen terug te halen

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties vraagt om kinderen van gevangen IS-terroristen en hun moeders zo snel mogelijk te repatriëren naar hun land van oorsprong. Vorig jaar zouden zeker 371 kinderen jonger dan twaalf zijn gestorven in kampen in Syrië waar families van IS-strijders worden vastgehouden.

De oproep tot repatriëring komt van een internationale commissie over Syrië die in 2011 is opgericht door de VN-Mensenrechtenraad. Die vraagt landen nu om kinderen van IS-strijders en hun moeders snel terug te halen of op zijn minst te registreren en van documenten te voorzien. Daarbij zou voorrang moeten gegeven worden aan kinderen die geen ouders meer hebben. Vaak hebben die nog wel familie in hun landen van oorsprong zoals in Europa. (Lees verder onder de foto).

Vrouwen van IS wachten op voedsel in het kamp al-Hol in het noordoosten van Syrië.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Volgens de Syrische Koerden die veel van die IS-families in kampen vasthouden, zouden er vorig jaar in het kamp al-Hol 371 kinderen jonger dan 12 omgekomen zijn door ondervoeding of ziekten. Het gaat dan vooral om diarree of longontstekingen. 

Die Syrische Koerden willen al langer dan onder meer Europese landen die kinderen en hun moeders terugnemen en de cijfers zijn niet precies te controleren. Ze worden wel geloofwaardig genoemd door de Verenigde Naties en hulporganisaties. De mensenrechtengroep Human Rights Watch (HRW) bevestigt de cijfers van de Koerden. Het Internationale Rode Kruis heeft het over zeker 339 kinderen. Het gaat om gestorven kinderen in al-Hol, het grootste gevangenenkamp in Syrië waar meer dan 73.000 gewezen IS-strijders en hun families worden vastgehouden. Zowat 92 procent daarvan zijn vrouwen of kinderen. 

Professor psychologie Gerrit Loots van de Brusselse universiteit VUB noemt die cijfers geloofwaardig. Loots is al langer voorstander van de repatriëring van kinderen van Belgische IS-strijders naar ons land. Hij heeft daarvoor eerder een prijs gekregen van de Liga voor de Mensenrechten. 

Meest gelezen