Cyberaanval zindert na half jaar nog altijd na bij bedrijf uit Zaventem

Bij Asco in Zaventem, een bedrijf dat vliegtuigonderdelen maakt, draaien nog niet alle productielijnen op volle toeren. Het bedrijf werd begin juni vorig jaar getroffen door een cyberaanval.

Bij Picanol in Ieper proberen ze op dit moment de schade te beperken van de cyberaanval die hen begin deze week trof. Bij Asco in Zaventem dragen ze nog altijd de gevolgen van de cyberaanval die hen begin juni vorig jaar trof. Hackers hadden toen de servers van het bedrijf platgelegd. Op de computer werd "ransomware" gevonden, waarbij de hackers losgeld hebben gevraagd om de geblokkeerde computers opnieuw vrij te geven.  Drie weken lang lag het bedrijf stil, bijna duizend werknemers zaten tijdelijk zonder werk. 

"Systeem beter beveiligen"

"Onze productieactiviteiten zijn volledig heropgestart", zegt Vicky Welvaert van Asco. "Wat leveringen betreft, zijn wij terug volledig normaal aan het leveren. Maar dat gebeurt vandaag nog met heel wat nevenoplossingen, waardoor onze werknemers op een veel minder efficiënte manier kunnen werken. Heel wat productiesystemen werken nog altijd niet zoals voor de cyberaanval. Met de hulp van heel wat IT-experten proberen we die nu te herstellen en beter te beveiligen."

Al wil dat niet zeggen dat ze een nieuwe cyberaanval kunnen voorkomen. "We kunnen natuurlijk nooit met zekerheid zeggen dat dit nooit meer zal gebeuren. We doen er uiteraard alles aan om ons zo goed mogelijk te beveiligen. Maar ik vrees dat het onmogelijk is om je volledig te beschermen tegen dergelijke praktijken." 

Miljoenen euro's verlies

Intussen heeft het bedrijf de achterstand kunnen wegwerken. Maar de financiële kater blijft groot. "Ik denk dat het voor zich spreekt dat het herstel van een dergelijke aanval een heel grote kost met zich meebrengt", zegt Vicky Welvaert. Het verlies zou intussen miljoenen euro's bedragen. Wie achter de cyberaanval zit, is nog altijd niet duidelijk. 

Meest gelezen