Videospeler inladen...

Impeachment-aanklachten tegen president Trump met veel ceremonie overhandigd aan de Senaat

Er is een nieuwe stap gezet in de afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president Donald Trump (73). Vertegenwoordigers van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben de twee impeachment-artikels officieel overhandigd aan de Senaat. Dat gebeurde met heel wat rituelen. Zo stapten aanklagers en afgevaardigden in een zwijgzame stoet door de hallen van het Capitool naar de Senaat met de impeachment-documenten in hun handen. 

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde eerst - zoals verwacht - formeel in met het versturen van de twee aanklachten tegen president Trump. Het Huis van Afgevaardigden wordt gedomineerd door de Democraten en die stemden met een ruime meerderheid voor de aanklacht wegens 1) machtsmisbruik én 2) het belemmeren van het Congres.  

Het eigenlijke proces om Trump af te zetten kan nu officieel beginnen in de Senaat, wellicht volgende week al, zegt onze VS-correspondent Björn Soenens in "De ochtend" (Radio 1).

Aanklagers en Afgevaardigden brachten de aanklachten op papier zelf naar de Senaat. Zij stapten in een stoet van het Capitool naar de Senaat verderop. Daarbij werd geen woord gerept (zie foto hieronder). 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Eenmaal aangekomen in de Senaat ondertekende Nancy Pelosi, de Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, de documenten. Pelosi kon kiezen uit een hele rij pennen en dat onder het toeziende oog van de Democratische wetgevers die de zaak tegen Trump zullen volgen. "We schrijven geschiedenis", reageerde Pelosi.

AFP or licensors

Vier weken, zes dagen per week

De aanklachten zullen vandaag om 18 uur aan de Senaat worden gepresenteerd en voorgelezen. Daarop zal de Senaat opperrechter John Roberts van het Amerikaanse Hooggerechtshof vragen om het proces te leiden. "Hij legt om 20 uur de eed af en wordt een beetje de ceremonie­meester", omschrijft Soenens het. Vervolgens leggen álle juryleden, en dat zijn 100 senatoren, de eed af.

Volgende week dinsdag zou dan het afzettingsproces kunnen beginnen. "Om 19 uur 's avonds en dat gedurende zes dagen per week. Men verwacht dat het proces een viertal weken zal duren", legt Soenens uit.

Voorlopig ligt echter de uitkomst al vast. De Republikeinse partijgenoten van Trump hebben in de Senaat de meerderheid, met name 53 van de 100 zetels. "Maar je weet maar nooit", formuleert Soenens het. 

Het kantelmoment in deze hele zaak: Kunnen er getuigen opgeroepen worden?

correspondent Björn Soenens

Enkele uren geleden was er wel een "explosief interview" op de Amerikaanse tv met Lef Parnas, een medewerker van Rudy Giuliani, de persoonlijke advocaat van Trump. "Parnas zei dat Trump wel degelijk op de hoogte was van alles. Dat hij geen hulp aan Oekraïne wilde leveren als zij niet met vuil boven water zouden komen of een onderzoek zouden starten naar de Bidens (Democratisch kandidaat voor de presidentsverkiezingen Joe en zijn zoon Hunter, red.)", aldus Soenens.

"De Democraten vinden dat er nu bewijsmateriaal op tafel komt. Dat zal dus het keerpunt worden in deze hele zaak: kunnen er getuigen opgeroepen worden? Als de Republikeinen getuigen oproepen, dan zullen de Democraten ook Hunter Biden willen horen, de oorzaak van de kwestie."

Vader en zoon Biden, Joe en Hunter.
AP2009

Geen campagne meer voeren, behalve op zondag

correspondent Björn Soenens

De impeachmentprocedure heeft best een impact op de Democratische presidentskandidaten, zoals Elizabeth Warren en Bernie Sanders (foto), die momenteel hun verkiezingscampagne hebben lopen. "De senatoren die jurylid zijn, zijn - zes dagen per week - elke dag weg van 13 tot 21 uur 's avonds. Ze zitten vast. Zij kunnen geen campagne meer voeren, behalve op zondag. Het is nochtans een cruciale fase." Op 3 februari vinden bijvoorbeeld de eerste voorverkiezingen voor het Witte Huis plaats, in de staat Iowa.

Soenens bedenkt dat dit wel eens kan uitdraaien in het voordeel van presidentskandidaat Joe Biden. "Die heeft geen mandaat meer. Hij kan vrij campagne voeren. Vraag is: hebben de mensen al een idee op wie ze gaan stemmen?"

Herbeluister hier het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend":

Elizabeth Warren en Bernie Sanders.
2020 Getty Images

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen