Videospeler inladen...

Afzettingsproces tegen Amerikaanse president Trump in de Senaat van start gegaan 

In de Amerikaanse Senaat is officieel het proces begonnen dat kan leiden tot de afzetting van president Donald Trump. Naar verwachting zal het proces vier weken duren, maar de kans dat Trump wordt afgezet is klein. 

Het is de Senaat die als een rechtbank zal oordelen over de aanklachten tegen de president. Klachten, die door het Huis van Afgevaardigden werden overgemaakt. Het proces begon met de installatie van Opperrechter John Roberts van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Hij zal het proces leiden. 

Roberts vatte zijn taak als zittende rechter aan met het beëdi­gen van de 99 senatoren, die zo als juryleden mogen optreden. Ze moesten zweren op een onpartijdige manier recht te spreken, in overeenstemming met de grondwet en de wetten.

De honderdste senator, de Republikein Jim kon niet aanwezig zijn, omdat hij een ziek familielid moest bijstaan. Hij zou dinsdag naar Washington terugkeren, en dan de eed afleggen. 

De Republikeinse fractieleider in de Senaat, Mitch McConnell, kondigde aan dat het proces dinsdag om 13 uur lokale tijd wordt hervat. Dan beginnen de inhoudelijke debatten. Het hele proces zal waarschijnlijk vier weken duren. 

Omdat de Republikeinen, de partij van Trump, de meerderheid hebben in de Senaat, zal het waarschijnlijk niet tot een afzetting van de president komen. Die noemt de hele zaak een schijnproces en de zoveelste heksenjacht tegen zijn persoon. 

Bekijk hieronder het verslag van correspondent Björn Soenens:

Videospeler inladen...

Meest gelezen