Videospeler inladen...

Maggie De Block (Open VLD) scherp voor informateurs: "Het gaat heel traag. Dit land heeft een regering nodig"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is niet zo tevreden over het werktempo van informateurs Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V). Die laatste erkent dat het wat meer vooruit mag gaan, maar kijkt daarvoor in de richting van alle betrokken partijen, die hij oproept om met elkaar te praten.

"Er is nog nooit zo veel rumoer in de wandelgangen geweest en het is nog nooit zo stil geweest rond het werk van de informateurs", aldus een ietwat geïrriteerde Maggie De Block in "Villa Politica". Net als SP.A-voorzitter Conner Rousseau gisteren, die het had over werk van de informateurs dat "niet fatsoenlijk genoeg was en ook geen richting aangaf", richt De Block haar pijlen op het informateursduo. "Het tempo van vergaderen ligt toch niet zo hoog."

Ik vind alleen dat het heel traag gaat. Dit land heeft een regering nodig en ik blijf dat zeggen

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD)

Bouchez en Coens hebben nog tot 28 januari voor ze met een eindverslag naar de koning gaan. "Misschien gaan ze nu in een versnelling gaan", hoopt Maggie De Block. "Zoals in de sport is de laatste rechte lijn misschien de snelste."

Heeft Open VLD nog wel vertrouwen in de informateurs? "Als de koning vertrouwen heeft in de informateurs, wie ben ik dan om te zeggen dat geen vertrouwen in hen heb? Ik vind alleen dat het heel traag gaat. Dit land heeft een regering nodig en ik blijf dat zeggen."

Het zou goed zijn dat we inderdaad vooruitgang kunnen boeken en dat is een opdracht voor iedereen

Informateur Joachim Coens (CD&V)

"Ik denk zoals iedereen dat ook de informateurs zich zorgen maken over de vooruitgang van de dingen", moet informateur Joachim Coens (CD&V) toegeven in "Villa Politica". "Wij proberen met alle elementen die er zijn - en die veranderen af en toe wat - zo snel mogelijk vooruitgang te boeken."

"Ik denk dat wij voortdurend mensen zien, horen en spreken. Maar er zijn ook mensen die elkaar zien zonder ons, en dat is ook heel belangrijk", aldus Coens, die erop wijst dat Bouchez en hij geen formateurs zijn. "Het is niet aan ons om een regering vormen, het is aan ons om de kaarten die er zijn goed te bekijken en te zien wat er mogelijk is."

Het zijn met andere woorden de betrokken partijen zelf die wat meer klare wijn zouden mogen schenken. "Ik ga niet zeggen deze of gene, maar het zou goed zijn dat we inderdaad vooruitgang kunnen boeken en dat is een opdracht voor iedereen", luidt de oproep van Coens aan alle politici. Praten en nog eens praten, dus.

Ik heb een goede verstandhouding met mijn collega

Informateur Joachim Coens (CD&V)

Maar praten de informateurs wel goed mét elkaar? Coens geeft toe dat er "twee realiteiten in dit land" zijn en dat zowel Bouchez als hijzelf die realiteit "wat meer volgt". "Maar ik heb een goede verstandhouding met mijn collega", sust hij.

Mocht u dat nog niet beseffen: het is ingewikkeld. "We zullen zien waar we staan", zegt Coens. "Ik denk dat iedereen een stukje van de sleutel heeft." De zware deur van de formatie openen, blijft meer dan ooit een moeilijke klus.

Bekijk hieronder het gesprek met Joachim Coens in "Villa Politica":

Videospeler inladen...

Meest gelezen