Voorzitter raad van bestuur Descheemaeker: "De Lijn heeft meer geld nodig voor groene bussen"

De Lijn heeft meer geld nodig, wil ze de klimaatdoelstellingen van de Vlaamse regering kunnen halen. Dat heeft de voorzitter van de raad van bestuur Marc Descheemaeker gezegd tijdens een hoorzitting in het Vlaams Parlement. 

In het Vlaamse regeerakkoord staat dat alle bussen die de Lijn koopt emissievrij moeten zijn, en dat ze in 2025 in alle stadscentra moet rijden met bussen die geen CO2 uitstoten. Maar daar is extra geld voor nodig, zegt Descheemaeker, zowel om de bussen te kopen, als om ze te laten rijden. 

"Indien we tegen 2025 een volledige vlootvergroening nastreven, betekent dat een substantiële stijging van de kapitaalsinvesteringen die nodig zijn volgens de huidige financieringsschema's", zegt Descheemaeker. "Dat moet meer zijn dan woorden, er moeten toch wel wat engagementen worden genomen, denk ik."

In 2024 alleen al zegt Descheemaekr 24 miljoen euro meer nodig te hebben dan wat vandaag in de Vlaamse begrotingstabellen is opgenomen om het Vlaams regeerprogramma te realiseren. Ter vergelijking: de totale toename van de werkingsmiddelen die de Vlaamse regering tijdens deze legislatuur ingeschreven heeft, is 10 miljoen euro. Volgens Descheemaeker volstaat dat bedrag niet eens om de inflatie te dekken. 

Meest gelezen