Meer dan één miljoen bezoekers voor Musea voor Schone Kunsten: absoluut record

Vorig jaar bezochten meer dan één miljoen mensen - een recordaantal - de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Het gaat om een stijging van 60% ten opzichte van 2018. Volgens de musea is die stijging te danken aan vernieuwde collecties en enkele tijdelijke tentoonstellingen die veel bezoekers hebben gelokt. 

Exact 1.091.280 mensen bezochten vorig jaar één van de zes Brusselse musea die bij de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) horen. Dat is een absoluut recordaantal, het was geleden van 1995 dat er nog meer dan één miljoen mensen de Brusselse kunsttrekpleisters bezochten. Toen kon je de musea overigens nog gratis bezoeken. 

Ter vergelijking: in 2018 kregen de musea "maar" 680.000 mensen over de vloer. Het gaat dus over een stijging van 60%. En volgens de directie zijn daar verschillende redenen voor. Zo vernieuwde KMSKB drie vaste collecties. De Bruegelcollectie werd grondig onder handen genomen, om het Bruegeljaar 2019 te vieren,  de zalen van de Hollandse School heropenden na 10 jaar renovatiewerken en ook de permanente collectie in het Magritte Museum werd onder handen genomen.  

Stormloop voor Dali en Magritte

Maar ook enkele tijdelijke tentoonstellingen waren volgens het museum een hit. Het was aanschuiven voor de tentoonstelling "Dali & Magritte". De tentoonstelling over de twee surrealistische schilders opende in oktober de deuren en trok al 130.000 bezoekers aan. Het museum is, speciaal voor die tentoonstelling, ook op maandag open en verlengde de expo tot midden februari. 

De tentoonstelling over de Belgische moderne kunstenaar Wim Delvoye was de andere tijdelijke publiekstrekker. Meer dan 102.000 mensen bekeken daar de "Cloaca" (de machine die het spijsverteringsstelsel nabootst), glas-in-loodramen en varkens. 

Bezoekers van alle leeftijden

De Musea voor Schone Kunsten zijn duidelijk een trekpleister bij toeristen. 65% van alle bezoekers kwam uit het buitenland. Vooral bij Fransen, Italianen, Britten, Duitsers, Japanners en Amerikanen zijn de musea populair. Daarnaast blijkt uit de ticketcijfers dat senioren de grootste groep bezoekers is, goed voor een kwart van alle bezoekers, de groep 25 tot 34-jarigen vertegenwoordigde 22% van alle bezoekers. 

Meest gelezen