© Lanzellotto Antonello / AGF - creative.belgaimage.be

4,2 miljoen(!) bezoekers in 2019, nooit bezochten meer mensen de Brusselse musea

2019 was een recordjaar voor de musea in Brussel. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Brussel brak haar persoonlijk record met meer dan 1 miljoen bezoekers. Alle musea samen zagen een kwart meer bezoekers in vergelijking met vorig jaar, in totaal zo'n 4,2 miljoen bezoekers. 

"Onze hoofdstad beleefde een toeristisch recordjaar", meldt Jeroen Roppe van Visit.Brussels. Dit jaar hebben "9,4 miljoen toeristen een hotelovernachting in Brussel geboekt. Dat is 7 procent meer dan vorig jaar, bijna dubbel zoveel als in 2010."

Een van de verklaringen voor het succes van onze hoofdstad? Haar musea. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Brussel (KMSKB) blinkt uit, zoals we vanmorgen al schreven. In 2019 verwelkomde het museum 1.091.280 bezoekers, dat zijn er 60 procent meer dan het jaar voordien. 2019 is daarmee een absoluut recordjaar in het 220-jarige bestaan van het KMSKB. Maar daar stopt het niet, ook andere musea in Brussel scoorden vorig jaar uitzonderlijk goed.

De tentoonstellingen in Bozar lokten dit jaar meer dan 430.000 bezoekers, na KMSKB de hoogste score. Dat zijn er zo'n 65.000 minder dan in 2018, maar in dat jaar waren er ook wel 6 tentoonstellingen meer. "Een van de toppers in 2019 was "De eeuw van Breughel" met zo'n 65.000 bezoekers", vertelt Leen Daems van Bozar Expo. "We hebben het jaar sterk afgesloten met "Keith Haring". Op 31 december, na een kleine maand, stond de teller al op 30.000 bezoekers, en de tentoonstelling loopt nog tot 5 april." 

Het Museum voor Natuurwetenschappen kreeg 353.074 bezoekers over de vloer in 2019, en breekt zo zelfs het record van 2008, toen de "Galerij van de dinosauriërs" feestelijk heropende. "Daar heeft de nieuwe dinosaurus Arhkane wellicht iets mee te maken", zegt persverantwoordelijke Yannick Siebens.

Opvallend is dat de Museumpas - waarmee u voor een vast bedrag de aangesloten musea een jaar lang kunt bezoeken - niet gebruikt kan worden in deze het KMSKB en het Museum voor Natuurwetenschappen, de stijging heeft dus niet met dat initiatief te maken.

Het Parlementarium en het Belgisch Stripmuseum vervolledigen de Brusselse top 5. "Die kunst trekt heel wat toeristen aan, net zoals het nachtleven in Brussel", probeert Jeroen Roppe de opvallende stijging te verklaren.

Ook de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis zien een stijging in het aantal bezoekers voor hun permanente collecties. Het Museum Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark, het Muziekinstrumentenmuseum en de Hallepoort haalden alles samen 277.790 bezoekers.

Populaire initiatieven als Museum Night Fever en de Brussels Museum Nocturnes trokken tot wel 17.000 bezoekers op een zaterdagavond, en 22.000 bezoekers in 73 musea op 12 donderdagavonden.

Meest gelezen