Premier Misjoestin vroeg en kreeg vandaag het vertrouwen van het Russische parlement.

Nieuwe Russische premier Michail Misjoestin krijgt het vertrouwen van het parlement

In Rusland heeft het parlement het vertrouwen gegeven aan de nieuwe premier Michail Misjoestin. Die kan nu aan de slag om zijn regering te vormen. Misjoestin was gisteren naar voor geschoven door president Vladimir Poetin in een verrassende machtswissel aan de top.

De benoeming van Misjoestin door de Doema -het Russische Lagerhuis- is geen verrassing. De partij van president Poetin heeft daar een meerderheid en zijn wil is daar doorgaans wet. Meteen na de goedkeuring is Misjoestin via een decreet van president Poetin formeel benoemd tot nieuwe premier van de Russische Federatie.

Het is nu uitkijken wie er in de nieuwe regering gaat zitten en dan vooral naar de post van Buitenlandse Zaken. Die werd de voorbije decennia ingevuld door Sergej Lavrov, een getrouwe van Poetin die bovendien heel wat expertise en netwerken in binnen- en buitenland heeft opgebouwd. 

Misjoestin werd gisteren verrassend naar voor geschoven door Poetin in een plotse ommekeer aan de top. 's Ochtends kondigde Poetin een herziening van de grondwet aan waarin macht zou verschuiven van de president naar de premier en de regering. Kort daarop nam de voltallige regering samen met premier Dmitri Medvedev ontslag. Beide zetten worden met elkaar in verband gebracht en zouden bedoeld zijn om de greep van Poetin op de Russische politiek in stand te houden, ook als die in 2024 zou aftreden. Poetin regeert Rusland al twintig jaar als premier of als president.

Wie is die man en wat betekent hij?

Michail Misjoestin is 53 en is een verrassende keuze. Hij is economist van opleiding, werkte een tijdje voor een grote financiële instelling in Rusland en daarna voor de federale belastingdienst, waarvan hij sinds 2010 de directeur was. 

Voor het grote publiek is hij vrij onbekend en hij wordt beschouwd als iemand zonder een grote machtsbasis in het Russische apparaat. Dat is misschien ook de reden waarom president Poetin hem nu als een veredelde pion in het veld stuurt. Waarnemers beschouwen het als een test: als Misjoestin het goed doet en in de pas loopt, maakt hij kans om Poetin in 2024 op te volgen als president, ook al heeft hij dan minder macht. Zoniet kan Poetin hem snel de laan uitsturen en vervangen.

Dat lijkt overigens een parallel te zijn met het begin van de carrière van Poetin zelf. Die was in 1999 ook vrijwel onbekend toen hij door voormalig president Boris Jeltsin tot premier werd benoemd. Ook Jeltsin had voor Poetin een aantal andere premiers en kandidaat-opvolgers benoemd, te licht bevonden en de laan uitgestuurd. Poetin overleefde die test wel en regeert sindsdien met stevige hand in Moskou.

Meest gelezen