Een Turks militair voertuig langs de grens met Syrië.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Opnieuw drie Turkse soldaten gedood bij bomaanslag in het noorden van Syrië

Bij de explosie van een bermbom in Noord-Syrië zijn vandaag tien doden gevallen. Onder hen zijn drie Turkse militairen. Vorige week waren er al vier Turkse soldaten gedood bij een andere aanslag in Syrië.

Vanochtend had het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gemeld dat tien doden waren gevallen bij de explosie van een bomauto nabij Tal Abyad, een grensstad tussen Turkije en Syrië. Het Turkse ministerie van Defensie bevestigt dat drie van de slachtoffers Turkse militairen zijn. De bomauto zou tot ontploffing gekomen zijn bij een wegcontrole van het Turkse leger. 

Vorige week waren er in dezelfde regio al eens vier Turkse militairen gedood bij een andere bomaanslag. Turkse soldaten en de met hen verbonden Syrische rebellenmilities zijn wel vaker het doelwit van dat soort aanslagen. Het is overigens niet duidelijk wie daarachter zit. Turkije geeft doorgaans de Syrisch-Koerdische militie YPG de schuld, maar in de regio zijn ook andere groepen -onder hen terreurgroepen IS en Al Qaeda- actief. 

Enkele maanden geleden zijn Turkse militairen gesteund door pro-Turkse Syrische milities het noorden van Syrië binnengevallen. Turkije zegt dat het daar een "veiligheidszone" wil installeren om aanslagen van de Koerden binnen het eigen land te verhinderen. De Syrische Koerden hebben zich uit het grensgebied teruggetrokken tot een diepte van 30 kilometer van de grens, maar controleren nog altijd andere gebieden.

Zeker is dat de veiligheid in Noord-Syrië door de intrede van de Turken niet stabieler is geworden, zeker niet na de plotse aftocht van de Amerikaanse militairen. Er is nu een wankel evenwicht tussen aan de ene kant Russische en Syrische troepen en aan de andere kant de Turken en hun bondgenoten en daartussen de Syrische Koerden.

Meest gelezen