Video player inladen...

Hoe sociale media soms een mensenleven kunnen redden: "Toon dat je bezorgd bent, iedereen kan het verschil maken"

Op radiozender Studio Brussel was deze middag het verhaal te horen van hoe reacties op sociale media misschien een mensenleven gered hebben. Want de vele hartverwarmende berichten aan het adres van iemand met depressieve gedachten kunnen echt een verschil maken. "Dat soort positieve verhalen komen nu nog veel te weinig aan bod", klinkt het bij de Zelfmoordlijn. "Nochtans kan iedereen daar een rol in spelen."

Maken sociale media je leven beter? Volgens een poll van Studio Brussel vindt een kleine meerderheid van de luisteraars van niet. Dat wordt ook bevestigd in onderzoeken die sociale media linken aan meer eenzaamheid en depressies, vooral bij jongeren. 

Toch kunnen sociale media soms ook net kracht geven. En misschien zelfs een mensenleven redden. Studio Brussel-presentatrice Linde Merckpoel vertelt in een nieuwe vlog het verhaal van Noortje en Kenny. Zij zagen vorig weekend enkele verontrustende berichten passeren op Twitter van iemand die ze beiden niet kennen. Daarin schrijft hij dat hij het niet meer ziet zitten en zichzelf van het leven wil beroven.

Kenny en Noortje spreken die persoon aan in privéberichten, maar ook heel wat andere Twitteraars posten massaal steunbetuigingen. "Er waren heel wat mensen die dachten: hier moeten we iets aan doen", vertelt Kenny. Noortje belt naar de Zelfmoordlijn om raad te vragen, en daarna naar de politie. Agenten zoeken de jongeman op, waarna hij op Twitter laat weten dat het weer oké gaat met hem. 

Bekijk hieronder de vlog van Linde Merckpoel:

Bij de Zelfmoordlijn benadrukken ze dat steun van de omgeving echt een groot verschil kan maken. Zelfs als je de persoon in kwestie niet kent. "Toon dat je er bent voor iemand en dat je je zorgen maakt", zegt directeur Kirsten Pauwels. "Al die verschillende positieve reacties kunnen echt het verschil maken op zo'n moment."

"Ik vind het echt heel fijn om te zien dat er op een positieve manier actie is ondernomen en dat ze niet gedacht hebben dat iemand anders wel zal reageren. 

Ik werd alleen maar doodongelukkig van al die leuke posts van vrienden

Sammy

Ook Kenny getuigt bij Studio Brusselpresentator Stijn Vlaeminck over de positieve kracht van sociale media: "Het heeft mij geholpen op momenten dat ik mij wat minder voelde. Het is ook iets gemakkelijker om dat toe te geven en erover te praten via het internet dan in het echt. Dat scherm ertussen helpt wel een beetje. Maar anderzijds krijg je via die weg soms ook heel veel bagger over je heen."

"Ik werd er eigenlijk alleen maar doodongelukkig van", vertelt Sammy, een andere beller. "Ik werd dagelijks gebombardeerd door allerlei leuke posts van mensen die toffe dingen deden, terwijl ik op dat moment een moeilijkere periode doormaakte. Ik heb toen de sociale media volledig afgezworen en als ik nu iemand na lange tijd nog eens ontmoet, hebben wij altijd heel fijne babbels. Ik zou niet meer willen terugkeren naar de social media."

We moeten op sociale media wat meer empathie tonen tegenover elkaar. Dat zou de wereld geen kwaad doen

Tim Verheyden, expert sociale media VRT NWS

Tim Verheyden, expert sociale media van VRT NWS, vindt dat je als gebruiker van sociale media ook zelf veel in de hand hebt: "Uiteindelijk heb je als individu ook de keuze wat je doet met sociale media. Je kan iedereen beginnen uit te schelden op Twitter of Facebook, dat is een keuze. Maar je kan langs de andere kant ook mensen helpen, zoals in dit verhaal. Ik vind dat we online wat meer empathie moeten tonen ten opzichte van elkaar, dat zou de wereld geen kwaad doen."

Voor wie op sociale media verontrustende berichten ziet, heeft Tim Verheyden nog deze tip: "Je kan een bericht over depressieve gedachten of zelfdoding op Facebook, Twitter of Instagram rapporteren door op het pijltje rechts te klikken. Facebook zal de persoon in kwestie dan bijvoorbeeld aanraden om hulp te zoeken en doorverwijzen naar hulplijnen. Maar je kan natuurlijk ook zelf contact opnemen met de Zelfmoordlijn."

Beluister de hele uitleg van Tim Verheyden over wat je kan doen als je verontrustende berichten ziet:

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen