copyright: Humble Bee Films

Documentairemaker David Attenborough: "Klinkklare nonsens dat Australische bosbranden niets met klimaat te maken hebben"

De bosbranden in Australië hebben wel degelijk te maken met de klimaatopwarming. Dat zeggen niet alleen wetenschappers, dat zegt ook Sir David Attenborough. Attenborough maakt al dertig jaar natuurdocumentaires, en heeft de wereld met eigen ogen zien veranderen. "De crisis is nu bezig. We kunnen er niet langer omheen", vertelt hij in een interview met de Britse openbare omroep BBC.

"The Blue Planet", "Life on Earth" of "Our Planet", het zijn maar enkele van de wereldberoemde natuurdocumentaires die Attenborough maakte voor BBC en voor Netflix. Attenborough heeft de planeet zien veranderen. Poolijs smelt sneller dan gedacht, tropische regenwouden verdwijnen zienderogen. Al dertig jaar lang waarschuwt hij voor de klimaatopwarming. Maar hoe langer de wereld wacht met oplossingen, hoe moeilijker het wordt. De crisis is nu bezig, zegt hij.

Niets te maken met het klimaat? Klinkklare nonsens.

"De crisis is nu bezig. We kunnen er niet langer omheen. Op dit moment staat Zuidoost-Australië in brand. Waarom? Omdat de temperaturen wereldwijd stijgen. Dat is een internationale catastrofe. Als je dan beweert dat dat niets te maken heeft met het klimaat, dan is dat klinkklare nonsens. En wie beïnvloedt het klimaat? Wij doen dat!"

Lees verder onder de video: 

Videospeler inladen...

Glasgow en China

2020 is een belangrijk jaar voor het klimaat. In november komen de landen van de Verenigde Naties samen in Glasgow voor de klimaatconferentie. Daar moeten ze hun doelstellingen bekendmaken om het Akkoord van Parijs uit te voeren. Daarmee wil de wereld proberen de opwarming van de aarde te beperken tot anderhalve graad.

Sir David Attenborough ziet een belangrijke rol voor China. "Als China grote inspanningen doet om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, dan zou dat een grote stap vooruit zijn. Ik hoop echt dat dat gebeurt. Want als China dat doet, is het voor andere landen makkelijker om ook mee te doen."

Mijn generatie heeft er een puinhoop van gemaakt

Attenborough is ongerust, maar ook hoopvol. "Ik denk dat veel landen in de wereld, en vooral jonge mensen, zien wat er aan de hand is. Oudere mensen zitten meer vast in hun gewoontes en hun opvattingen. Die willen niet meer veranderen, voor hen is het makkelijk om te zeggen: 'Zit er maar niet mee in, dat is iets wat later zal gebeuren.' Jonge mensen weten dat dat niet klopt. Jonge mensen weten dat ze voor een serieus probleem staan tenzij we iets doen. En daarvoor moeten we de jonge generaties dankbaar zijn, want mijn generatie heeft er een puinhoop van gemaakt."

Videospeler inladen...

Meest gelezen