Videospeler inladen...

PS-voorzitter Paul Magnette: "Ik hoor sommigen zeggen dat ze een opening maken, dat ze het dan eens bewijzen"

PS-voorzitter Paul Magnette houdt de deur op een kier voor een federale regering met de N-VA. Magnette vraagt dat voorzitter De Wever toont dat het hem menens is met zijn opening over hogere pensioenen en dat hij concrete voorstellen doet. Dat heeft Magnette gezegd tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Franstalige socialisten.

Nadat N-VA-voorzitter Bart De Wever afgelopen weekend de hand had uitgestoken naar de PS, werd er met spanning uitgekeken naar de repliek van PS-voorzitter Paul Magnette. Gisteren had PS-kopstuk en Brussels minister-president Rudy Vervoort nog gezegd zijn partij niet in zee zou gaan met de N-VA.

Maar tijdens zijn nieuwjaarstoespraak sloeg de PS-voorzitter de deur niet dicht en daagde hij de N-VA uit. “Ik hoor sommigen zeggen dat ze een opening maken. Dat ze het dan bewijzen”, zei hij tegen zijn achterban die bijeengekomen was in het plaatsje Pont-à-Celles.

Eisen

Magnette legde zijn eisen nog eens duidelijk op tafel. “De PS is van bij het begin duidelijk geweest, vanaf de verkiezingscampagne, dat we weer willen aanknopen met de sociale en ecologische vooruitgang. En sinds de eerste dag zijn we daar geen millimeter van afgeweken.” 

Concreet blijft hij bij de eisen van een minimumpensioen van 1.500 euro, een herfinanciering van de gezondheidszorg, grote investeringen in de NMBS, betere lonen en alle uitkeringen moeten van de PS boven de armoededrempel zitten.

“We hebben nooit een veto uitgesproken. Het is altijd een vaststelling geweest dat we over niets een akkoord vinden."

PS-voorzitter Paul Magnette

In een interview in het tv-programma "Terzake" verduidelijkte Magnette wat hij in zijn toespraak had gezegd.  “We hebben altijd gezegd dat we met iedereen praten en de verkiezingsuitslagen respecteren. Maar we zijn het beu: al die strategische spelletjes en manoeuvres van een aantal partijen en de persoonlijke ambities. Het is nu hoog tijd om over inhoud te praten."

De uitspraken van zijn partijgenoten Rudy Vervoort en Rudy Demotte, die een federale regering met de N-VA onmogelijk achten, spreekt hij impliciet tegen. “We hebben nooit een veto uitgesproken (...) We hebben heel veel met de N-VA gesproken. We hebben zeker 15 vergaderingen gehad", zegt Magnette hierover. 

Maar Magnette onderkent wel dat het water tussen de socialisten en de Vlaams-nationalisten heel diep is. "We stellen ons constructief op en zijn altijd bereid om met iedereen rond de tafel te gaan zitten om te praten, maar niet om het beleid van de vorige regering verder te zetten. Tot nu toe heb ik altijd moeten vaststellen dat we over niets een akkoord vinden. Dat is een vaststelling." 

Bekijk hier het gesprek met PS-voorzitter Paul Magnette in "Terzake":

Videospeler inladen...

Conner Rousseau, de voorzitter van de Nederlandstalige zusterpartij SP.A, was ook op de nieuwjaarsreceptie van de PS, een teken dat de socialistische partijen hun lot aan elkaar verbinden in de federale formatie. Een regering met de SP. A, maar zonder de PS, daar zegt Rousseau carrément nee tegen.

De SP.A-voorzitter zei in “Terzake” dat informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) nu op zoek moeten gaan naar openingen. “We zijn acht maanden na de verkiezingen. Mensen die nu dingen zeggen, moeten het serieus menen. Geen spelletjes spelen, maar aan oplossingen werken.” Volgens Rousseau moeten de informateurs nu onderzoeken of het de N-VA nu menens is of niet.

Bekijk hier het gesprek met SP.A-voorzitter Conner Rousseau in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen