AFP or licensors

Wall Street reageert positief op voorlopige handelsdeal tussen VS en China

Op de Amerikaanse aandelenbeurzen is positief gereageerd op de ondertekening van de gedeeltelijke handelsovereenkomst tussen China en de Verenigde Staten. De graadmeters op Wall Street gingen woensdag met winsten de handel uit. 

De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent hoger op 29.030,22 punten. Het was voor het eerst dat de toonaangevende index boven de 29.000 punten sloot. Technologiebeurs Nasdaq won 0,1 procent en kwam op 9258,70 punten. President Donald Trump en de Chinese vicepremier Liu He hebben hun handtekening gezet onder een zogeheten fase 1-handelsdeal. Daarmee maken de twee landen een pas op de plaats in hun handelsoorlog die anderhalf jaar geleden ontstond.

De Amerikaanse regering wil na deze ondertekening snel werk maken van een volgende ronde van onderhandelingen, al duurt het mogelijk nog maanden voor er een vervolgakkoord komt. Vannacht kondigde de Amerikaanse vicepresident Mike Pence alvast aan dat de eerste stappen voor de gesprekken van fase 2 al gezet zijn. Maar de kans dat die tot een deal leiden voor de presidentsverkiezingen van november, lijkt klein.

De handtekeningen van woensdag zijn naar verwachting goed voor de economie wereldwijd en brengen de financiële markten wellicht in rustiger vaarwater. De VS en China sloegen elkaar de voorbije maanden om de oren met hogere handelstarieven en andere ingrepen, met veel onrust en onzekerheid tot gevolg.

2015 Getty Images

Meest gelezen