Videospeler inladen...

Ayatollah Khamenei leidt uitzonderlijk vrijdaggebed in Teheran: "Trump is clown die Iraniërs zal verraden"

De Iraanse hoogste leider Ali Khamenei heeft uitzonderlijk het vrijdaggebed geleid in Teheran. In scherpe bewoordingen richtte hij zich tegen de Amerikaanse president Donald Trump, die hij een "clown" noemde, maar ook tegen de Europese landen. Het is de eerste keer in acht jaar dat Khamenei persoonlijk het vrijdaggebed leidde. Hij hoopt zo de onrust te bezweren die Iran in haar greep heeft. Het regime staat onder druk na het neerhalen van een passagiersvliegtuig ruim een week geleden, waarbij alle 176 inzittenden om het leven kwamen. 

Ali Khamenei leidt het vrijdaggebed alleen bij uitzonderlijke gelegenheden. De laatste keer dat dat gebeurde, was in 2012, naar aanleiding van de 33e verjaardag van de islamitische revolutie in Iran.

Door vandaag persoonlijk het land toe te spreken, hoopt Khamenei de onrust te bezweren die Iran in haar greep houdt sinds de Amerikaanse aanval op de Iraanse generaal Qassem Soleiman, enkele dagen later gevolgd door het neerhalen van een passagiersvliegtuig, een blunder van de Iraanse Revolutionaire Garde. 

Khamenei begon zijn toespraak met een eerbetoon aan de gedode Soleimani. "Hij was de machtigste en meest effectieve bevelhebber in de strijd tegen IS", zei hij. Dat zijn begrafenis zo massaal werd bijgewoond in verschillende Iraanse steden, bewijst volgens Khamenei dat de bevolking de islamitische republiek steunt.    

Arabisch

Als antwoord op de aanval op Soleimani, bestookte Iran legerbasissen met Amerikaanse militairen in buurland Irak. 

Volgens Khamenei gaf Iran de VS daarmee een klap in het gezicht. Maar de "echte straf" zal zijn dat de VS zal worden gedwongen om zich terug te trekken uit het Midden-Oosten, zei Khamenei. Die woorden sprak hij trouwens niet in het Perzisch, maar in het Arabisch.

Khamenei had het ook over het Oekraïense passagiersvliegtuig dat door de Revolutionaire Garde werd neergehaald in de nacht van de Iraanse vergeldingsactie. Hij sprak van een "bitter ongeluk" en bood de families van de slachtoffers zijn medeleven aan. Khamenei zei ook dat het drama met het vliegtuig niet mag worden gebruikt om het "offer" van generaal Qassem Soleimani te overschaduwen. 

"Westen te zwak om Iran op knieën te krijgen"

In scherpe bewoordingen richtte Khamenei zich tegen de VS en de Europese staten. De Amerikaanse president Donald Trump noemde hij een "clown" die alleen maar doet alsof hij de Iraanse bevolking steunt, maar die haar "een giftige dolk in de rug zal steken".

Khamenei haalde ook uit naar Europa, in het bijzonder naar Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, die mee het nucleair verdrag van 2015 hebben getekend, maar die hij "onbetrouwbaar" noemde . Hij hekelde hun "verachtelijke regeringen" en noemde de Europese landen "dienaren" van de VS. De westerse landen zijn te zwak om Iran op de knieën te krijgen, zei Khamenei ook.

Herbekijk hieronder de journaalreportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen