AP2003

Tweede dode in China door mysterieuze longziekte

In China heeft de tot nog toe onbekende longziekte die sinds eind vorige maand rondgaat, een tweede dode geëist. Het gaat om een 69-jarige man, hij overleed woensdag in Wuhan, een stad in het oosten van China. Dat heeft de lokale overheid bekendgemaakt. Sinds de ziekte uitbrak, zijn al minstens 41 mensen ziek geworden.

Sinds eind vorig jaar is China in de ban van een tot nog toe onbekende longziekte die intussen al heel wat mensen ziek gemaakt heeft. De meeste besmettingen situeren zich in en om de stad Wuhan, de hoofdstad van de oostelijke provincie Hubei. Meest waarschijnlijk lijkt de bron van besmetting te liggen op een lokale groothandelsmarkt voor zeevruchten. Die markt werd op 1 januari gesloten na de eerste meldingen van de ziekte.

Patiënten krijgen koorts en hebben moeite met ademen. Foto's van de borstkas tonen in beide longen een ernstige graad van longontsteking. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn tot nog toe 41 gevallen van de nieuwe ziekte bevestigd, twee mensen zijn overleden. Een van hen is de 69-jarige man, de andere was een patiënt die al ernstige gezondheidsproblemen had.

De WHO en de Chinese autoriteiten volgen de situatie op de voet op. Er gelden preventieve maatregelen en er zijn bij patiënten stalen genomen om te achterhalen wat de exacte bron van besmetting is. Voorlopig zijn er geen aanwijzingen dat de ziekte overdraagbaar is van mens tot mens.

Twee besmettingen buiten China

Deze week raakte bekend dat de ziekte ook is vastgesteld buiten China. Een 30-jarige man die kort daarvoor in Wuhan verbleef, is besmet. In Thailand is een Chinese vrouw met symptomen van een onbekende longziekte in quarantaine geplaatst. Ook zij zou eerder in Wuhan geweest zijn.

Geen van beide patiënten zou de bewuste markt bezocht hebben. Zowel de man als de vrouw verkeert niet in kritieke toestand, de man heeft het ziekenhuis al mogen verlaten.

De uitbraak komt er aan de vooravond van het Chinese Nieuwjaar, later deze maand. Een moment waarop een aanzienlijk deel van de Chinese bevolking naar hun geboortestad of naar het buitenland reizen om hun familie te bezoeken.

Coronavirus

Volgens de laatste gegevens wordt de ziekte mogelijk veroorzaakt door een nieuwe variant van het coronavirus. Coronavirussen is de verzamelnaam van een groep virussen die zowel mensen als dieren kunnen besmetten. De aandoeningen die daaruit volgen, kunnen variëren van een gewone verkoudheid tot ernstige ziektes, zoals SARS, dat als een van de gevaarlijkste epidemieën van onze tijd beschouwd wordt.

SARS (Severe acute respiratory syndrome) brak eind 2002 uit. Wereldwijd raakten meer dan 8.000 mensen in 30 landen en op zes continenten besmet. In mei 2004 verklaarde de WHO de SARS-uitbraak in China weer onder controle.

Meest gelezen