De muis verjaagt de vos: Disney laat "Fox" vallen uit 20th Century Fox en Fox Searchlight Pictures

Disney is van plan om alle verwijzingen naar "Fox" weg te halen uit de namen van de filmstudio's die het vorig jaar kocht van Fox Corp. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Ze willen zich daarmee vooral distantiëren van Fox News.

De naamsveranderingen zijn eigenlijk een gevolg van de overname door Disney vorig jaar. Disney betaalde toen ruim 63 miljard euro voor de studio's en een hele reeks tv-series en personages (red. onder de koepelnaam 21th Century Fox). Een heleboel reeksen en films die tot dan van Fox waren, kunnen daardoor de bibliotheek van de streamingservice Disney+ spekken. Fox News was geen deel van die overname.

Volgens Amerikaanse media wil Disney zich met de naamsverandering verder distantiëren van die conservatieve nieuwszender. De verwijzing naar Fox in de naam van de filmstudio's behouden zou te verwarrend zijn, klinkt het. Bovendien is de nieuwszender recent geplaagd door een reeks schandalen. Familiemerk Disney wil zich daar zover mogelijk van af houden.

20th Century Fox is een iconische filmstudio bekend onder meer van filmklassiekers zoals "Avatar", "Titanic", "Home Alone", "Die Hard" en "Alien". Films van de studio beginnen steeds met het art-deco-logo van de studio samen met de herkenbare tune (zie video onderaan). De studio is in 1935 ontstaan door een fusie van Twentieth Century Pictures en Fox Film Corporation. De naam zou veranderen in 20th Century Studios.

Ook Fox Searchlight Pictures, dat meer alternatieve films maakt, verliest de naam "Fox" en gaat verder als Searchlight Pictures. Of ook 20th Century Fox Television van naam verandert, is nog niet duidelijk.

Meest gelezen