Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De Spaanse Baleareneilanden leggen verkoop van alcohol en wangedrag van toeristen aan banden

De regering van de Balearen, een autonome Spaanse regio in de Middellandse Zee, gaat hard optreden tegen het wangedrag van dronken toeristen. De verkoop van alcohol wordt aan banden gelegd en er wordt gedreigd met fikse boetes tegen wangedrag. Toch is niet iedereen op Ibiza en Mallorca blij met de maatregelen.

Het hangt de lokale bevolking -en ook ingeweken buitenlanders- al lang de keel uit dat eilanden zoals Ibiza en Mallorca geteisterd worden door stomdronken toeristen. In het recente verleden heeft dat tot protest geleid en veel inwoners vragen dat de uitwassen van het toerisme ingeperkt zouden worden.

Het regionale parlement van de Balearen heeft nu een wet goedgekeurd, waardoor de verkoop van alcohol beperkt wordt en wangedrag van toeristen voortaan strenger bestraft zal worden. De Balearen -met Mallorca, Menorca en Ibiza- vormen een autonome regio in Spanje met een eigen parlement, regering en wetgeving. 

De Balearen zijn de eerste regio in Europa waar opgetreden wordt tegen de excessen van het toerisme

Iago Negueruela, hoofd van de toeristische dienst

Voortaan wordt paal en perk gesteld aan de ongebreidelde verkoop van alcoholische dranken. Het gaat niet om een echte drooglegging, maar automaten met alcohol, "zuiptochten" langs bars en uitgaansgelegenheden, feestboten en reclame voor alcohol zijn voortaan verboden op plaatsen zoals Playa de Palma en Magaluf op Mallorca en Sant Antoni op Ibiza. Tussen half tien 's avonds en acht uur 's ochtends zult u daar niet langer aan drank geraken, tenminste niet in winkels, uiteraard wel in bars. (Lees verder onder de foto).

Foto: David Boyle.

Er zal ook hard opgetreden worden tegen wangedrag van toeristen (of lokale inwoners). Wie voortaan aan "balconing" doet (vanuit balkons in het zwembad springen) riskeert een boete tot 60.000 euro. De voorbije jaren zijn tientallen toeristen omgekomen bij dat soort praktijken.

Toch staat niet iedereen te juichen over de strenge aanpak. Uitbaters van kleinere -en goedkopere- hotelletjes en bars vrezen dat ze klanten en inkomen zullen verliezen als dat soort "fuiftoeristen" naar andere plaatsen in Spanje zouden verkassen. Het is niet de eerste keer dat de eilanden uitspattingen willen voorkomen, maar tot nu toe gebeurde dat eerder op gemeentelijk niveau, nu geldt dat voor de hele regio.

Eerder was ook de verkoop van drank al aan banden gelegd in onder meer Venetië. 

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen