Videospeler inladen...

Nog nooit zo weinig kinderen geboren in de Volksrepubliek China als vorig jaar

Sinds de oprichting van de Volksrepubliek China 70 jaar geleden, werden er nog nooit zo weinig kinderen geboren als vorig jaar. De afschaffing van de omstreden eenkindpolitiek leidt niet tot meer geboortes. Veel jonge mensen kunnen zich geen groot gezin veroorloven. Het laag geboortecijfer betekent een grote uitdaging voor de Chinese overheid op lange termijn.

Tot vijf jaar geleden mochten de meeste Chinese gezinnen van de overheid maar één kind maken. Wie een tweede kind kreeg, moest een boete betalen, kon zijn job verliezen of werd zelfs gedwongen tot abortus. Maar de afschaffing van de omstreden eenkindpolitiek werpt voorlopig weinig vruchten af.

14,5 miljoen baby's

De voorbije jaren daalde het aantal geboortes. Vorig jaar werden er in China 14,56 miljoen baby's geboren, dat is 580.000 kinderen minder dan een jaar eerder. Op duizend Chinezen waren er 10,48 geboortes, het laagste aantal sinds 1948. 

Veel jonge koppels in China kunnen zich geen kinderen veroorloven. Ze kunnen de ziekteverzekering en opleiding niet betalen, naast de hoge prijzen voor huisvesting. De afschaffing van de eenkindpolitiek ging niet gepaard met maatregelen om gezinnen te ondersteunen - zoals hoger kindergeld of meer ouderschapsverlof.

Ondanks het lagere geboortecijfer is de bevolking toch gegroeid, omdat er minder mensen gestorven zijn. Er zijn nu zo'n 1,4 miljard Chinezen.

Als er minder kinderen geboren worden dreigt er een alsmaar grotere vergrijzing. Een kleinere werkende bevolking zal een grotere gepensioneerde bevolking moeten ondersteunen. 

Tragere economie

En intussen vertraagt ook de Chinese economie.  Vorig jaar was er een groei van 6,1 procent, voor veel Europese landen zou dat veel zijn, maar in China is het het laagste percentage in bijna dertig jaar. Een jaar eerder was de groei nog 6,6 procent.

In China zijn er overigens ook meer scheidingen dan ooit. In de eerste drie kwartalen van vorig jaar scheidden 3,1 miljoen koppels, terwijl er 7,1 miljoen huwelijken waren. Dat blijkt uit cijfers van het Ministerie van Burgerzaken.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen