Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, breekt door magische grens van 1 biljoen dollar

Alphabet, het moederbedrijf van Google, is voor het eerst door de grens van 1 biljoen dollar aan beurswaarde gebroken. Daarmee behoort technologieconcern Alphabet naast techreus Microsoft, iPhonemaker Apple en oliegigant Saudi Aramco tot de club van de waardevolste bedrijven ter wereld.

De koers van het aandeel Alphabet ging sinds januari gestaag omhoog en doorbrak de magische grens van 1 trillion dollar donderdag. 1 trillion dollar, dat is 1 biljoen dollar, oftewel, een 1 met 12 nullen. Je kan ook 1.000 miljard dollar zeggen. Dat is omgerekend naar euro's net geen 900 miljard euro.

Vijf jaar geleden ging Google op in de holding Alphabet. Naast Google vallen daar ook andere bedrijven onder, zoals Youtube en de routeplanner Waze. Het overgrote deel van de omzet van Alphabet wordt gerealiseerd door Google en bedroeg in 2018 omgerekend 122 miljard euro. Het grootste deel komt van de verkoop van advertenties.

Hoe lang blijft Alphabet in de club?

Alphabet treedt nu toe tot het selecte clubje van Amerikaanse bedrijven die de grens van 1 biljoen dollar overschrijden. "Ze zijn de vierde Amerikaanse technologiereus die daarin slaagt", zegt Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN Amro. "Voor hen braken al Apple, Microsoft en Amazon door die grens. Amazon is intussen wel gezakt, maar het blijft wel indrukwekkend. En dat hebben die bedrijven vooral te danken aan hun sterke prestaties op de Amerikaanse beurs: Alphabet steeg het voorbije jaar met 33 procent, Apple zelfs met 103 procent, en Microsoft met meer dan 50 procent. Als je de 5 belangrijkste technologiebedrijven neemt (met Facebook erbij, red.), dan zijn die op vijf jaar tijd 3.500 miljard dollar meer waard geworden."

De grote vraag is hoe lang Alphabet deze monsterwaarde kan vasthouden. Amazon bijvoorbeeld haalde in september een omzet van 1 biljoen dollar, maar is intussen weer gezakt tot ongeveer 931 miljard dollar. Apple staat momenteel op een waarde van ongeveer 1,3 biljoen dollar.

Verschillende presidentskandidaten maken er een prioriteit van om Alphabet en andere reuzen op te splitsen

Erik Joly, ABN Amro

"Dat betekent dat die bedrijven ook veel macht krijgen", legt Erik Joly uit. "En je ziet dat er in de Verenigde Staten stemmen opgaan om die macht te breken door die bedrijven te dwingen om zich op te splitsen. Bij Democratische presidentskandidaten zoals Bernie Sanders en Elizabeth Warren staat dat hoog op hun prioriteitenlijst." Ook in Europa zijn er bedenkingen: "Hier gaat het over privacy-regels, zoals de nieuwe GDPR-richtlijn. Europa probeert de almacht van Alphabet te breken met zulke regels, maar je merkt dat Alphabet voldoende geld heeft om daarmee om te gaan, terwijl kleinere concurrenten het net moeilijker krijgen", zegt Joly.

Een belangrijke test voor Alphabet komt er in februari, wanneer het concern een kijkje in de boeken geeft over vorig jaar. Beleggers zullen de advertentie-inkomsten scherp in de gaten houden. Verder moet topman Sundar Pichai zich in zijn eentje kunnen bewijzen. Hij kan niet meer rekenen op de steun van oprichters Sergey Brin en Larry Page, die zich onlangs terugtrokken uit het bestuur.

Overigens zijn Alphabet, Apple en Microsoft niet de grootste bedrijven ter wereld qua beurswaarde. Die eer gaat naar het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco, dat sinds vorige maand het meest waardevolle bedrijf ter wereld is. Het overschreed kort na de beursgang in december even de grens van 2 biljoen dollar.

Herbeluister hieronder het gesprek met Erik Joly van ABN Amro in De Ochtend:

Meest gelezen