Videospeler inladen...

Herman Van Rompuy: "Paars-groen heeft een meerderheid, dat ze het maar proberen"

Voormalig Europees president Herman Van Rompuy vindt dat socialisten, liberalen en groenen een nieuwe federale regering moeten vormen. "Die drie families hebben een meerderheid, dat ze het proberen", zegt Van Rompuy in "De afspraak op vrijdag".

De regeringsonderhandelingen draaien de laatste tijd meer en meer rond de positie van CD&V. Blijft de partij zich vastbinden aan N-VA, of waagt zij het avontuur van een centrumlinkse regering met de socialisten, de liberalen en de groenen, een zogenoemde paars-groene coalitie? 

Van Rompuy heeft naar eigen zeggen geen goede herinneringen aan de paars-groene regering van het begin van de eeuw. "Die regering had een agenda die niet de onze was en heeft op het budgettaire vlak al wat we moeizaam hadden opgespaard voor een deel verkwanseld. Het vertrouwen in de paars-groene formule is in the neigbourhood of zero (zo goed als nul, red)."

"De vraag is waarom men naar ons (CD&V, red) kijkt? Als je toch zo graag paars-groen hebt - en een aantal hebben dat erg graag, ook bij de liberalen - wel doe het dan. Het is niet omdat de Vlaamse liberalen verdeeld zijn dat men de CD&V nodig heeft, want dat is eigenlijk de onderliggende reden", stelt Van Rompuy. 

De CD&V dient niet om de problemen van de Open VLD op te lossen

Dat die paarsgroene formule maar 1 zetel op overschot heeft is niet het probleem van CD&V, zegt Van Rompuy. "De CD&V dient niet om de problemen van de Open VLD op te lossen. Ze moeten maar voldoende interne discipline hebben, voldoende krachtige partijvoorzitters, om dat af te dwingen. Er is een regering mogelijk, onderhandelingen kunnen starten met de paars-groenen."

De moeilijke onderhandelingen zijn geen uniek Belgisch fenomeen, zegt Van Rompuy. In de hele Europese Unie zijn er tien landen die een minderheidsregering hebben. Maar er is ook een probleem van vertrouwen. "Er is onder de leidende politieke figuren, ook binnen Vlaanderen, heel weinig en soms helemaal geen vertrouwen. Er is op dit moment een klimaat van wantrouwen van iedereen tegen iedereen, en dat maakt de zaken heel, heel moeilijk."

"Nieuwe verkiezingen om uit de crisis te raken lossen volgens Van Rompuy niets op. "Dat zou een heel vals debat opleveren. Men gaat slogans en kreten lanceren zonder daar inhoud aan te geven. En daarna herbegint het leven. Dan wil ik eens zien of al diegenen die zo geroepen hebben om "duidelijkheid" die duidelijkheid zullen hebben, ik ben ervan overtuigd van niet. En als ze die duidelijkheid hebben, dan moet het nog altijd ingevuld worden. Ik heb in mijn loopbaan drie keer over een staatshervorming onderhandeld. Ik kan u verzekeren dat dat iets ingewikkelder is dan men zich voorstelt", besluit Van Rompuy. 

Bekijk hier de volledige aflevering van "De afspraak op vrijdag":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen