Videospeler inladen...

Schilderij dat in een muur is gevonden, blijkt een echte Gustav Klimt

Kunstkenners bevestigen dat het schilderij dat vorige maand toevallig in de muur van een kunstgalerij is ontdekt, effectief van de hand is van Gustav Klimt. Het schilderij "Portret van een dame" is ruim 20 jaar geleden gestolen uit diezelfde galerij. Hoe het schilderij daar is beland, is onduidelijk.

In 1997 is het schilderij "Portret van een dame" gestolen uit een kunstgalerij in Piacenza in Noord-Italië. De politie slaagt er niet in het schilderij dat tot 100 miljoen euro waard is, terug te vinden. Op het doek van de Oostenrijkse jugendstilkunstenaar Gustav Klimt is een jonge vrouw met donker haar te zien.

Fast forward naar eind 2019. Tuinmannen verwijderen een stukje klimop van een muur van de kunstgalerij en ontdekken een metalen deurtje in de muur. Achter het luikje zit een kleine ruimte met een vuilniszak in. In de vuilniszak blijkt het verdwenen schilderij te zitten.

Vandaag laten de Italiaanse autoriteiten weten dat het schilderij volgens experts authentiek is. Het is bovendien in uiterst goede staat. Er is slechts één kras in, vermoedelijk ontstaan toen het schilderij uit de kader is gehaald. De experts vermoeden dat het doek niet altijd achter dat luik heeft gezeten, want het schilderij is daarvoor in een te goede staat.

Wie achter de diefstal zit, is nog niet duidelijk. Volgens de openbaar aanklager in Piacenza onderzoekt de politie sporen die zijn gevonden op het canvas. Mogelijk leiden die naar de dader.

Videospeler inladen...

Meest gelezen